Υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Ειρηνικό είναι το μεγαλύτερο του κόσμου !!! (Video)

Χιούστον, Τέξας
Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον βυθό του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού. Το Tamu Massif όπως ονομάστηκε το ηφαίστειο έχει διάμετρο 650 χλμ, έκταση κατά 25 χλμ μεγαλύτερη από εκείνη Olympus Mons στον Αρη που είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα.
Όμως το Tamu Massif είναι σχετικά «κοντό» για το μέγεθος του αφού το ύψος του αγγίζει τα 4 χλμ ενώ η υψηλότερη κορυφή του Olympus Mons ξεπερνάει τα 25 χλμ!
Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Ουίλιαμ Σάγκερ του πανεπιστημίου του Χιούστον των ΗΠΑ οι οποίοι ερεύνησαν μια υποθαλάσσια οροσειρά που βρίσκεται 1.500 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας. 

Η κορυφή του Tamu Massif βρίσκεται δύο χλμ κάτω από τον βυθό και οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ποτέ το ηφαίστειο δεν «ξεμύτισε» έστω και για λίγα μέτρα πάνω από το νερό. Εκτιμούν ότι η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν πριν από περίπου 140 έως 145 εκατ. χρόνια, στη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, όταν «βασίλευαν» οι δεινόσαυροι και έκτοτε παραμένει ανενεργό.



« Στο προσεχές μέλλον θα ανακαλυφθούν ακόμα μεγαλύτερα ηφαίστεια στη Γη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πιθανώς στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια των Νήσων του Σολομώντα» υποστηρίζει ο Σάγκερ. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
http://news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)