Ίση ημέρα - ίση νύχτα στις 26 Σεπτεμβρίου !!!

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, μπαίνει και επισήμως το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, καθώς στις 23:44 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιαστεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης.

Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ημερομηνία της «ισημερίας».

Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα - ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, αποτελούν περιοδικά (ανά εξάμηνο) αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της που βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

Tο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα εορτάσει την φθινοπωρινή ισημερία με την παράσταση θόλου «Lichtmond: Το Φωτεινό Σύμπαν», η οποία θα προβληθεί μόνο το βράδυ του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια της παράστασης είναι 51 λεπτά και προτείνεται για ενήλικες και παιδιά Γυμνασίου και άνω.

Την ημέρα αυτή και μόνο (Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου), θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:30, 20:00 και 21:00). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)