Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων !!!

Επιβαρύνσεις που θα ανέρχονται έως τα 23,10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου ακίνητα και μέχρι τα 40 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.500 ευρώ.

Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, από τις οποίες το υπουργείο προσδοκά να εισπράξει 945 εκατ. ευρώ, ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα. Θα ξεκινάει από τα 2 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 40 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα. Ο μέσος στρεμματικός φόρος θα διαμορφωθεί για τα εκτός σχεδίου ακίνητα στα 10 ευρώ.

Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ελαφρώς μειωμένους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Ελάχιστες εξαιρέσεις

Μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι οι φορολογούμενοι που θα εξαιρεθούν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει από το 2014. Στην προσπάθεια ο φόρος να επιβληθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαιρέσει από την υποχρέωση καταβολής του μόνο συγκεκριμένες κατηγόριες ανέργων.

Συγκεκριμένα, από τον φόρο ακινήτων θα εξαιρείται μόνο η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία που ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο ή σε άνεργο που επιδοτείται για περισσότερους από έξι μήνες και έχει οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα ή αγροτεμάχια θα καταβάλλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για καθένα από αυτά τα ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για ανέργους με κύρια κατοικία μεγάλης αξίας ή πολλών τετραγωνικών μέτρων.

Θανάσης Κουκάκης
http://news.in.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)