QCloud: ένας κβαντικός υπολογιστής στο διαδίκτυο !!!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Bristol στην Αγγλία, δίνουν πλέον τη δυνατότητα σε απλούς χρήστες του διαδικτύου να χρησιμοποιήσουν έναν κβαντικό επεξεργαστή του ιδρύματος. Το επιχείρημα πίσω από την καινοτόμα αυτή δράση, είναι πως θέλουν να δημιουργήσουν πεπειραμένους προγραμματιστές, για τη στιγμή που οι κβαντικοί υπολογιστές θα αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

«Ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ γρηγορότερα για εμάς, αλλά κάποιος θα πρέπει να τον προγραμματίσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια χούφτα από ανθρώπους που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά», λέει ο καθηγητής φυσικής Jeremy O’ Brien, που ηγείται της ομάδας που σχεδίασε τον επεξεργαστή και δημιούργησε αυτή την υπηρεσία στο διαδίκτυο, με το όνομα QCloud.  

Ένα κβαντικό τσιπ επεξεργάζεται την πληροφορία που περιέχουν τα κβαντικά bits (qubits), τα οποία, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα bit πληροφορίας που λαμβάνουν τιμές 0 και 1, μπορούν να βρίσκονται σε μια κατάσταση υπέρθεσης, όντας ταυτόχρονα στην κατάσταση 0 και 1. Μέχρι σήμερα, μόνο μερικά εργαστήρια στον κόσμο είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν πειράματα σε κβαντικούς επεξεργαστές, σε οργανισμούς όπως η NASA ή η Google.

Ο επεξεργαστής του QCloud, δουλεύει οδηγώντας ζεύγη από φωτόνια μέσα σε μια σειρά από οπτικά κανάλια. Καθώς τα φωτόνια διαδίδονται, «μπλέκονται» κβαντικά, το οποίο σημαίνει πως η κβαντική μέτρηση των ιδιοτήτων του ενός, επηρεάζουν τις ιδιότητες του άλλου. Ο χρήστης, προγραμματίζοντας τη συσκευή μπορεί να πραγματοποιήσει ένα πλήθος από υπολογισμούς.
«Μπορεί να κάθεσαι στο λεωφορείο και με το κινητό σου τηλέφωνο να κάνεις ένα πείραμα κβαντικής οπτικής το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», λέει ο φυσικός Peter Shadbolt, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Προς το παρόν στο διαδίκτυο υπάρχει μία έκδοση προσομοίωσης του επεξεργαστή μαζί με υλικό που βοηθάει τον χρήστη που δεν έχει εξοικειωθεί με το αντικείμενο, ενώ η πρόσβαση των χρηστών στο τσιπ θα αρχίσει από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Για την ώρα, ο επεξεργαστής θα αποτελείται από 2 qubits, ενώ η ομάδα του πανεπιστημίου πειραματίζεται με επεξεργαστές των 6 και 8 qubits. Αν και στα πρώτα του βήματα, ο υπολογιστής του QCloud δε συγκρίνεται με τις επιδόσεις των εμπορικών υπολογιστών, η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η λογική των υπηρεσιών συννέφου (cloud services) στους κβαντικούς υπολογιστές είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη.http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)