Δυτική Ελλάδα: Βυθίζονται Μεσολόγγι και Αχαΐα !!! (Vid)

Αβρ. Ζεληλίδης: Εξαφανίζεται η Λιμνοθάλασσα - Απειλούνται περιοχές ακόμα και κοντά στο Χάραδρο !!!

Την άποψη πως η Δυτική Ελλάδα και πρωτίστως οι περιοχές του Μεσολογγίου και της Αχαϊας απειλούνται με εξαφάνιση από τον χάρτη ακόμα και χωρίς να λιώσουν οι πάγοι, κατέθεσε μιλώντας στην Εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου «Πράσινο Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο» στο ‘Ράδιο Γάμμα» o Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης με αφορμή το δημοσίευμα του National Geographic σύμφωνα με το οποίο περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θα αφανιστούν με το λιώσιμο των πάγων.

Ο κ. Ζεληλίδης επεσήμανε πως ήδη με ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα η περιοχή του Μεσολογγίου βυθίζεται καθώς τόσο η αλλαγή της κοίτης του Αχελώου όσο και οι παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει διαβρώσεις και καθιζήσεις που επιχειρείται να σταματήσουν το φαινόμενο με λάθος μεθόδους όπως η τοποθέτηση βράχων. 
Ο καθηγητής επεσήμανε πως κάθε χρόνο τα ρεύματα του Πατραϊκό παρασύρουν προς το Ιόνιο τα αδρανή που «έφερνε» επί χρόνια ο Αχελώος με αποτέλεσμα πρωτίστως η λιμνοθάλασσα να απειλείται με αφανισμό.

Την ίδια τύχη σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζεληλίδη θα έχουν και περιοχές της Αχαϊας καθώς οι παρεμβάσεις και ο αφανισμός των αδρανών υλικών από τα ποτάμια της περιοχής οδηγούν σε καταβύθιση ακτών ιδιαίτερα προς την Βόρεια πλευρά του Νομού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στον Χάραδρο ο οποίος επί χρόνια «σκυλεύτηκε» από εργοληπτικές εταιρείες για την εκτέλεση έργων, με αποτέλεσμα να μην αντικαθιστά τα αδρανή που παρασύρουν τα θαλάσσια ρεύματα με φυσική συνέπεια την βύθιση όλων των περιοχών που βρίσκονται κοντά του.
 



Την διαπίστωση πως το Μεσολόγγι και η ευρύτερη αυτού περιοχή απειλούνται με «αφανισμό» είχε δημοσιοποιήσει μέσω επιστημονικού άρθρου πριν από δεκαπέντε χρόνια.   
http://www.aixmi-news.gr
Πηγή: patrastimes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)