Για τις θηλυκές αράχνες, το περιτύλιγμα του δώρου μετράει !!! (video)

Κανείς δεν πάει στο πρώτο ραντεβού με άδεια χέρια: Σε αρκετά είδη αράχνης, τα αρσενικά προσφέρουν στις διαλεχτές της καρδιάς τους έντομα τυλιγμένα σε μετάξι. 

Ερευνητές στην Ουρουγουάη αναφέρουν τώρα ότι σε τουλάχιστον ένα είδος το περιτύλιγμα έχει μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το δώρο, αφού δίνει μια εικόνα για την ποιότητα του εραστή.

 Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Naturwissenschaften, αφορά την αράχνη Paratrechalea ornata, ένα ημιυδρόβιο είδος της Νοτίου Αμερικής. Τα αρσενικά του είδους ήταν γνωστό ότι προσφέρουν στα θηλυκά αυτό που οι βιολόγοι ονομάζουν «γαμήλια δώρα» -μια συνήθεια που έχει καταγραφεί και σε αρκετά ακόμα είδη ασπόνδυλων. 

«Τα θηλυκά αξιολογούν τη φυσική κατάσταση του αρσενικού με βάση την ποιότητα του μεταξωτού περιτυλίγματος και την εμφάνιση του δώρου» αναφέρει η Μαριάνα Τρίλο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών «Clemente Estable» στην Ουρουγουάη. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν αράχνες από ένα τοπικό ποτάμι και πειραματίστηκαν μαζί τους στο εργαστήριο. Σε ένα από τα πειράματα, έβαψαν λευκά τα στοματικά εξαρτήματα ορισμένων αρσενικών, με τα οποία μεταφέρουν κανονικά τα δώρα τους.
  
Το πείραμα έδειξε ότι τα θηλυκά περνούσαν περισσότερη ώρα παρατηρώντας τα αρσενικά με το βαμμένο στόμα, και επιπλέον ήταν πιθανότερο να δεχθούν να ζευγαρώσουν μαζί τους.
Αρσενική αράχνη Paratrechalea ornata μεταφέρει με το στόμα το δώρο για την αγαπημένη του (Πηγή: Marianna Trillo et al.)
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα θηλυκά έλκονται στην πραγματικότητα από το λευκό, μεταξωτό περιτύλιγμα του δώρου.
 

Ένας λόγος για αυτό ίσως είναι ότι το συγκεκριμένο είδος είναι νυχτόβιο, και το λευκό περιτύλιγμα διευκολύνει τα θηλυκά να εντοπίσουν τους μνηστήρες από μακριά. 

Ένας δεύτερος λόγος δεν αποκλείεται να είναι ότι η ποιότητα του περιτυλίγματος είναι ενδεικτική της υγείας και γενικά της φυσικής κατάστασης του μνηστήρα: όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα υγιή αρσενικά χρησιμοποιούσαν περισσότερο μετάξι και έκαναν έτσι το περιτύλιγμα να φαίνεται πιο λευκό.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)