ΔΕΣ το γραμματόσημο που κάνει... 14,5 εκατομμύρια !!!

Είναι δυνατόν ένα τοσοδά μικρό χαρτάκι που το σαλιώνεις να κοστίζει 14,5 εκατομμύρια ευρώ; Κι, όμως, είναι, αν μιλάμε για το σπανιότερο και διασημότερο γραμματόσημο του κόσμου, που ετοιμάζεται να βγει σε δημοπρασία!

Το «One-Cent Magenta» της πρώην βρετανικής αποικίας της Γουιάνας, δημοπρατείται στις 17 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη και οι συλλέκτες έχουν πάρει «φωτιά» από τώρα.

Το γραμματόσημο εκδόθηκε το 1856 και σε όλον τον κόσμο υπάρχει πλέον μόνο ένα. Είναι πορφυρό, οκταγωνικού σχήματος και εικονίζει ένα καράβι και το γνωμικό της αποικίας στα λατινικά: Damus Petimus Que Vicissim («Δίνουμε και περιμένουμε αντάλλαγμα»).
 

«Και τις τρεις φορές που βγήκε σε δημοπρασία κατέγραψε νέο ρεκόρ», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών «Sotheby's», την ώρα που εκτιμήσεις ανεβάζουν την τιμή του ακόμα και στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από μια χούφτα σελίνια... στα εκατομμύρια

Το «One-Cent Magenta» έχει πλούσια ιστορία: το 1873, ένας 12χρονος Σκωτσέζος που ζούσε στο χωριό Ντεμεράρα της Γουιάνας ανακάλυψε το γραμματόσημο στην αλληλογραφία της οικογένειάς του και το πούλησε για μια χούφτα σελίνια.


Ο νεός του ιδιοκτήτης το μετέφερε στη Βρετανία, απ’ όπου το αγόρασε ένας Γάλλος κόμης και το κληροδότησε σε μουσείο του Βερολίνου.

Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το γραμματόσημο δόθηκε στη Γαλλία μαζί με άλλες πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ το 1922 βγήκε σε δημοπρασία και το αγόρασε ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας των υφαντουργείων Άρθουρ Χιντ.

Άλλες δύο φορές άλλαξε χέρια το «τσουχτερό» γραμματόσημο, μέχρι που το 1980 έφτασε στα χέρια του Αμερικανού φιλοτελιστή και πολυεκατομμυριούχου Τζον Ι. ντι Ποντ, έναντι περίπου 700.000 ευρώ.

Ο Ποντ πέθανε το 2010 και οι εκτελεστές της διαθήκης του αποφάσισαν να πουλήσουν το «One-Cent Magenta», το οποίο αναμένεται να καταρρίψει το ρεκόρ που έχει ένα άλλο γραμματόσημο, το «Tre Skilling», που δημοπρατήθηκε το 1996 έναντι 1,6 εκατομμυρίων!


http://www.star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)