Γιατί οι αποδείξεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία – Έρευνα !!!

Οι αποδείξεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, καθώς αυξάνουν τις συγκεντρώσεις της επικίνδυνης ουσίας «δισφαινόλη Α» (Bisphenol A, BPA) στον οργανισμό.

Η δισφαινόλη Α συνήθως εισέρχεται στον οργανισμό όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές από πλαστικά και μεταλλικά σκεύη, ωστόσο, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη, απορροφάται επίσης στο δέρμα από τις αποδείξεις.
«Οι αποδείξεις δεν αποτελούν την κύρια πηγή έκθεσης, ωστόσο είναι μια επιπρόσθετη πηγή που μέχρι πρόσφατα δεν είχε αναγνωριστεί», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Shelley Ehrlich από το Ιατρικό Κέντρο του νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι, επικεφαλής της μελέτης.
Η δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, ενώ εντοπίζεται και στις κονσέρβες. Η χρήση της στα μπιμπερό έχει απαγορευτεί.
Το χημικό μπορεί να διαρρεύσει στις τροφές που φυλάσσονται σε πλαστικά δοχεία ή κονσέρβες και τελικά να καταλήξει στον οργανισμό με την κατανάλωση του φαγητού.
Πιο πρόσφατες μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι αυξημένες συγκεντρώσεις δισφαινόλης Α παρουσιάζουν και οι άνθρωποι που αγγίζουν αντικείμενα τα οποία περιέχουν το χημικό.
Η δισφαινόλη Α εντοπίζεται στο θερμικό χαρτί το οποίο χρησιμοποιείται στα φαξ και τις αποδείξεις.
Η επικίνδυνη ουσία, που ανήκει στους ενδοκρινικούς διαταρράκτες, μιμείται τη λειτουργία των οιστρογόνων στο σώμα, βλάπτοντας την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.
Η δισφαινόλη Α συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων αναπαραγωγικές διαταραχές και ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων.
Υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α στα ούρα συνδέονται επίσης με παχυσαρκία στα παιδιά.
Η έρευνα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ζήτησαν από 24 εθελοντές άνω των 18 ετών να κρατήσουν αποδείξεις για δυο ώρες και με γυμνά χέρια.
Έπειτα από μια εβδομάδα οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να κρατήσουν και πάλι αποδείξεις για δυο ώρες, αυτή τη φορά φορώντας γάντια.
Πριν τα πειράματα οι ερευνητές είχαν εντοπίσει στα ούρα 20 εθελοντών μικρές αλλά μετρήσιμες ποσότητες δισφαινόλης Α.
Μετά από το πρώτο πείραμα η ουσία εντοπίστηκε στα δείγματα ούρων και των 24 εθελοντών. Η ουσία εντοπίστηκε σε αυξημένα επίπεδα, τα οποία ωστόσο αντιστοιχούν μόλις στο ¼ των συγκεντρώσεων που θα ανιχνεύονταν αν κάποιος έτρωγε σούπα από κονσέρβα.
Μετά το δεύτερο πείραμα, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρατήσουν αποδείξεις φορώντας γάντια, τα επίπεδα  της δισφαινόλης Α στον οργανισμό τους δεν αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν πως περισσότερο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αποδείξεις στο πλαίσιο της εργασίας τους.
Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν πως καλό θα ήταν να πλένουμε τα χέρια μας αφού έρθουμε σε επαφή με αποδείξεις.
econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)