Το στηθοσκόπιο πάει στο... μουσείο;

Πέρασαν 200 χρόνια από την πρώτη ημέρα που εφευρέθηκε σε μια πνευμονολογική κλινική στη Γαλλία και το στηθοσκόπιο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα (οπτικά τουλάχιστον) σύμβολα του ιατρικού επαγγέλματος. Μήπως όμως οι ημέρες του είναι πλέον μετρημένες;


Σύμφωνα με δύο κορυφαίους γιατρούς στο Νοσοκομείο «Ορος Σινά» στη Νέα Υόρκη, ίσως το στηθοσκόπιο βρεθεί σύντομα στο... μουσείο καθώς τη σκυτάλη φαίνεται να παίρνει η νέα, φορητή τεχνολογία υπερήχων που είναι πολύ πιο ακριβής (αλλά και ακριβή).


«Οπως τα βινύλια αντικαταστάθηκαν από τις κασέτες, στη συνέχεια ήλθαν τα CD και τα MP3, έτσι και το στηθοσκόπιο φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί από τους υπερήχους»
αναφέρουν οι καθηγητές Τζάγκατ Ναρούλα και Μπρετ Νέλσον.

Σε κύριο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καρδιάς «Global Heart», οι δύο ειδικοί αναφέρονται στη νέα τεχνολογία που απειλεί να ρίξει από το «βάθρο» του το στηθοσκόπιο. 

Οι υπέρηχοι είναι μάλλον γνωστοί στους περισσότερους ως μια μέθοδος για τον έλεγχο της πορείας των εγκύων και των εμβρύων που κυοφορούν, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο το πεδίο της ιατρικής για την απεικόνιση της καρδιάς, των πνευμόνων και πολλών άλλων οργάνων. 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1950, ωστόσο τα πρώτα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολη η εφαρμογή της αφού το μηχάνημα υπερήχων είχε μέγεθος μεγάλου ψυγείου! 

Σταδιακά όμως, όπως συνέβη σε όλες τις συσκευές, π.χ. στις τηλεοράσεις, στους υπολογιστές αλλά και στα κινητά τηλέφωνα, τα μηχανήματα υπερήχων «συρρικνώθηκαν» σημαντικά.

Ηδη hi-tech τέτοια μηχανήματα υπάρχουν σε νοσοκομεία ανά τον κόσμο όπως το VScan που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία του βρετανικού συστήματος υγείας. Μια συσκευή τσέπης που μοιάζει με «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο στέλνει εικόνα του εσωτερικού του σώματος του ασθενούς σε μια οθόνη η οποία έχει μέγεθος παλάμης. 
http://www.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)