Υπέρυθρη θέρμανση – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !!!

Η υπέρυθρη θέρμανση είναι ένα νέο είδος θέρμανσης που έρχεται από το εξωτερικό, από τις Σκανδιναβικές χώρες κυρίως, και σκοπεύει να κατακτήσει προοδευτικά και την Ελλάδα.

Η υπέρυθρη θέρμανση κάνει χρήση των υπέρυθρων κυμάτων για να ζεστάνει αντικείμενα αλλά χωρίς ταυτόχρονα να ζεσταίνει τον αέρα γύρω από αυτά τα αντικείμενα. Για αυτό το λόγο τα συστήματα υπέρυθρης θερμότητας θερμαίνουν περισσότερο από το 80% του σώματος και μονάχα το 20% του αέρα. 

Θέρμανση με υπέρυθρες ακτίνες
Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία βρίσκονται κάτω από την περιοχή της ερυθρής περιοχής του ορατού φωτός, και τα οποία φροντίζουν για τη προστασία της ανθρώπινης υγείας σε αντίθεση με τις υπεριώδεις ακτίνες που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Η υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία δεν έχει καμία σχέση με την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ευθύνεται για τα εγκαύματα και τις κακώσεις του δέρματος. 

Η υπέρυθρη θέρμανση είναι πολύ ασφαλής και παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα με πρώτο και βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι γίνεται οικονομία το λιγότερο 50% σε σύγκριση με τις κοινές μορφές θέρμανσης. 
Τύποι υπέρυθρης θέρμανσης
Η υπέρυθρη θέρμανση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, σε πάνελ τα οποία έχουν τη μορφή σωμάτων καλοριφέρ τα οποία εκπέμπουν υπέρυθρη θέρμανση χαμηλής θερμοκρασίας και σε πάνελ που εκπέμπουν υπέρυθρη θέρμανση υψηλής θερμοκρασίας.

Τα πάνελ χαμηλής θερμοκρασίας ταιριάζουν περισσότερο σε χώρους που έχουν πολύ καλή μόνωση και είναι καινούργιοι και όχι διαβρωμένοι από το χρόνο. Κατάλληλοι χώροι είναι δωμάτια σπιτιών μέχρι 12 τ.μ σε καινούργιες κατοικίες κτισμένες από το 2000 και μετέπειτα.

Τα πάνελ υψηλής θερμοκρασίας φτάνουν σε θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 300 βαθμούς κελσίου και τοποθετούνται αποκλειστικά ψηλά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα και για να μη συμβούν πιθανά ατυχήματα. 

Ένα από τα σημαντικότερα  πλεονεκτήματα των πάνελ υψηλής θερμοκρασίας είναι ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται σε μεγαλύτερο χώρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 μέτρα, ενώ τα πάνελ χαμηλής θερμοκρασίας εκπέμπουν ακτινοβολία το πολύ μέχρι τα 3.5 μέτρα. Έτσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη πολύ οικονομικότερη χρήση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Επίσης το είδος του πίνακα μπορεί να είναι οποιαδήποτε φωτογραφία ή ζωγραφιά επιλέξει ο ιδιοκτήτης της κατοικίας. Η θερμοκρασία στη μπροστινή επιφάνεια του πάνελ δε πάει πάνω από τους 95 βαθμούς κελσίου για λόγους ασφαλείας. Μπορούν να ταιριάξουν χαμηλά σε πολύ μικρή απόσταση από το πάτωμα, επάνω σε μεταλλικές βάσεις για να μεταφέρονται πιο εύκολα, στο ταβάνι ή και στο τοίχο. 

Υπέρυθρη θέρμανση – κόστος
Όσον αφορά το κόστος αγοράς των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, σε γενικές γραμμές το κόστος είναι χαμηλό. Τα πάνελ υψηλής θέρμανσης κοστίζουν από 400 ως το πολύ 800 ευρώ ανάλογα με τα watt ενώ τα πάνελ χαμηλής θέρμανσης κοστίζουν από 300 ως 500 ευρώ ανάλογα με τα watt. Βέβαια υπάρχουν και τα γυάλινα πάνελ η τιμή των οποίων κυμαίνεται από τα 500 μέχρι τα 650 ευρώ καθώς και τα μαρμάρινα πάνελ που έχουν τιμή από 300 ως 700 ευρώ ανάλογα και πάλι με την ισχύ των watt. 

Πλεονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης
Η εγκατάσταση των πάνελ γίνεται με πολύ απλή διαδικασία. Ακόμη κάποια περισσότερα πλεονεκτήματα είναι ότι η υπέρυθρη θέρμανση  εξαφανίζει την υγρασία από τους τοίχους και προστατεύει τη κατοικία από τη διάβρωση προστατεύοντας παράλληλα και την ανθρώπινη υγεία. 
Από την άλλη δεν είναι απαραίτητες εξτρά εργασίες όπως η τοποθέτηση σωλήνων θέρμανσης, διάφορες αναγκαστικές κατασκευαστικές αγγαρείες, καθώς δε χρειάζεται και εξτρά χώρος για λεβητοστάσιο. Και δεν υπάρχουν καθόλου έξοδα για να γίνεται συντήρηση σε ετήσια βάση.
http://www.ecotimes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)