Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου η έναρξη του κύκλου Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής !!!

Αθήνα
Νεανικά ορμητική και «ηρωική» είναι η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που κηρύσσει την έναρξη του Κύκλου «Μπετόβεν» (20:30). 

Η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει την Πρώτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770–1827), καθώς και την μεγαλειώδη και δημοφιλέστατη Τρίτη Συμφωνία, την περίφημη «Ηρωική». Την μουσική διεύθυνση έχει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Ο ίδιος, θέλοντας να τονίσει τη μεγάλη σημασία του εγχειρήματος της ΚΟΑ, θα διευθύνει και τις υπόλοιπες τέσσερις συναυλίες του Κύκλου που διαχέονται σε όλη την καλλιτεχνική περίοδο, καλώντας την Ορχήστρα, μέχρι και την 31η Μαϊου, να αναμετρηθεί με τον κατεξοχήν θεμέλιο λίθο του συμφωνικού ρεπερτορίου: τις Εννέα Συμφωνίες του μεγάλου Γερμανού κλασικού.

Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα που δικαίως θεωρούνται από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος. Εξ ου και η σημαντική προσφορά-κίνητρο που δίνει η ΚΟΑ: Όσοι αγοράσουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου εισιτήρια και για τις πέντε συναυλίες του Κύκλου «Μπετόβεν», δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια για τρεις επιπλέον συναυλίες της επιλογής τους μέσα στη σαιζόν.
Η Συμφωνία αρ.1 άρχισε να γράφεται το 1799, όταν ο 29χρονος Μπετόβεν είχε ήδη κατακτήσει σημαντική φήμη στην Βιέννη ως πιανίστας και ανερχόμενος συνθέτης. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές της επόμενης χρονιάς και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου του 1800 στο βιεννέζικο Burgtheater, διχάζοντας το κοινό μεταξύ όσων εκδήλωσαν επιφυλάξεις απέναντι στις καινοτόμες μουσικές ιδέες του νέου συνθέτη και όσων δεν έκρυψαν τον θαυμασμό τους για την πρωτοτυπία του έργου. 

Στους τελευταίους κι ο Βιεννέζος κριτικός που χαρακτήρισε την Πρώτη Συμφωνία ένα «αριστούργημα που τιμά εξίσου την επινοητικότητα του Μπετόβεν και τις μουσικές του γνώσεις».

Έργο μεγαλόπνοο και ρηξικέλευθο, η Τρίτη Συμφωνία αποτελεί σταθμό στην ιστορία και την εξέλιξη της συμφωνικής μουσικής στο σύνολό της καθώς και μία από τις πιο μεγαλειώδεις εκφάνσεις της ιδιοφυΐας του συνθέτη της.

Είχε αρχίσει να γράφεται το 1803 όταν ο Μπετόβεν οραματίστηκε μια Συμφωνία προς τιμήν του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τότε Πρώτου Υπάτου της νεοσύστατης Γαλλικής Δημοκρατίας, στο πρόσωπο του οποίου ολόκληρη η Ευρώπη έβλεπε να ενσαρκώνονται οι ελπίδες της Γαλλικής Επανάστασης για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, όμως, το 1804, ο Ναπολέων είχε στεφθεί αυτοκράτορας της Γαλλίας και ο Μπετόβεν, έξαλλος με την διάψευση των προσδοκιών του, έσκισε από την χειρόγραφη παρτιτούρα την αφιέρωση. Στη θέση της αναγράφτηκε αργότερα η φράση «Ηρωική συμφωνία γραμμένη για να εορτάσει την μνήμη ενός μεγάλου ανδρός».

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)