Η Ακρόπολη «τραυματίστηκε» από κεραυνό που είχε πέσει πριν 370 χρόνια !!!

Ένα κιονόκρανο 700 κιλών αποκολλήθηκε από τη θέση του στα Προπύλαια της Ακρόπολης πριν από έναν χρόνο. Μετά τις «πρώτες βοήθειες», ήρθε τώρα η ώρα για την οριστική αναστήλωσή του.
Κοιτάζοντας από χαμηλά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μπορεί να νιώθουμε δέος, αλλά σίγουρα δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τα μυστικά που εξακολουθεί να μας κρύβει.
Ένα από αυτά αποκαλύφθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Τρίτης. Ένα τμήμα του κιονόκρανου στα Προπύλαια της Ακρόπολης, το οποίο είχε χτυπηθεί από κεραυνό το 1640, αποκολλήθηκε από τη θέση του πριν από περίπου έναν χρόνο.
Οι αρχικές εργασίες για την περίδεσή του έγιναν αμέσως, ενώ εξασφαλίστηκε η μη πρόσβαση του κοινού στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Τώρα, όμως, είναι έτοιμη και η ειδική μελέτη για την αποκατάσταση του μνημείου και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
Ολόκληρο το κιονόκρανο υπολογίζεται ότι ζυγίζει τουλάχιστον 4 τόνους, ενώ το κομμάτι που αποκολλήθηκε αγγίζει τα 700 κιλά. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Χαράλαμπος Μπούρας, θα γίνει αρχικά αποσυναρμολόγηση όχι μόνο του συγκεκριμένου κομματιού, αλλά και των έντεκα αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται πάνω από αυτό. 
Το κιονόκρανο και ακόμη δύο αρχιτεκτονικά μέλη του τοίχου θα συμπληρωθούν με νέο μάρμαρο, θα γίνει συντήρηση της ευρύτερης επιφάνειας και θα χρησιμοποιηθούν σύνδεσμοι φτιαγμένοι από τιτάνιο, για να αντικαταστήσουν αυτούς που λείπουν από τους λίθους επιστυλίου. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 14 μήνες.
Τα αρχικά προβλήματα όμως για το πληγωμένο κιονόκρανο εντοπίζονται ήδη από την αρχαιότητα και αποδίδονται εν μέρει και σε αστοχία υλικού, αφού το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε είχε πολλά κενά στο εσωτερικό του. 
Οι αρχαίοι επέλεξαν να το στηρίξουν με σιδερένιους συνδέσμους, η κατάσταση των οποίων επιδεινώθηκε τον περασμένο αιώνα, όταν προσπάθησαν να συντηρήσουν το υλικό χρησιμοποιώντας σίδερο και κόλλα Μάγιερ. 
Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)