Το Μετέωρο βήμα του Πελαργού !!! (Video by zouzounews)

Ο Πελαργός είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο εντυπωσιακά είδη πουλιών των Ελληνικών υγροτόπων αλλά και των πόλεων και χωριών.
Η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις "πελός" (που σημαίνει μαύρος) και "αργός" (πού σημαίνει λευκός) και ανταποκρίνεται τελείως στο ασπρόμαυρο χρώμα αυτού του πουλιού. Είναι ένα αρκετά μεγάλο ημερόβιο πουλί, με μήκος που ξεπερνάει το ένα μέτρο, φτερούγες που έχουν άνοιγμα δύο μέτρα και βάρος που φτάνει τα τέσσερα κιλά.

Η φωλιά έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ωριμάσουν και ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν το δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την άφιξη ή την εκλογή της συντρόφου, το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά.
Οι πελαργοί τρέφονται με κάθε είδους μικρά ζώα όπως έντομα, που τα καταπίνουν ολόκληρα ή αφού τα τεμαχίσουν προηγουμένως. Η διατροφή τους περιλαμβάνει φίδια και σαύρες, βατράχια και φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες και έντομα. Επίσης τρέφονται με αυγά και νεοσσούς διαφόρων πουλιών.

Σήμερα σε όλον τον κόσμο ζουν 17 είδη πελαργών, από τα οποία στην Ευρώπη απαντώνται μόνο ο Λευκοπελαργός και ο Μαυροπελαργός.
Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί απαντώνται στους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Κιλκίς και Λαρίσης.
Κάθε φθινόπωρο μεγάλα κοπάδια πελαργών ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική Οι πελαργοί κάνουν τα μακρύ αυτό ταξίδι τους όχι πετώντας, άλλα ανεμοπωρόντας. 
Γι' αυτό όμως χρειάζονται ανοδικά ρεύματα, πού δημιουργούνται μόνο πάνω από την στεριά.

Η παρακολούθηση της μετανάστευσης των πελαργών γίνεται με τη μέθοδο της δακτυλίωσης και των δορυφορικών πομπών.

Επειδή ζει μέσα σε πόλεις και χωριά και συχνά χρησιμοποιεί τους στύλους για να καθίσει ή να κάνει τη φωλιά του ο πελαργός  απειλείται ιδιαίτερα από ηλεκτροπληξία. Είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που περιορίζει την αναπαραγωγική επιτυχία των Πελαργών και σοβαρή αιτία μείωσης του πληθυσμού τους.
Πελαργός και Ανθρωπος συγκατοικούν αιώνες τώρα. 
Η σχέση αυτή απεικονίζεται σε λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, διηγήσεις, παλαιές γκραβούρες, ακόμη και στα γραμματόσημα.
Κείμενα :  www.ornithologiki.gr
Φωτο/Βίντεο : zouzounews (από περιοχές του Έβρου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)