Φρούτα και ξηροί καρποί κινδυνεύουν από την άνοδο της θερμοκρασίας, ιδίως στη Μεσόγειο !!!

Γνωστά φρούτα όπως τα κεράσια και ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, θα αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες στις εύκρατες περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από την Μεσόγειο, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις στους παραγωγούς, που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές από την Κένυα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ακόμα και αν ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αρκετά σοβαρή για να δημιουργήσει πονοκεφάλους στον κλάδο των φρούτων και ξηρών καρπών, που κάνει τζίρο περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.
 
Τα δέντρα στις εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα) εξελίχτηκαν έτσι ώστε να χρειάζονται μια κρύα χειμερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν την άνοιξη. 

Όμως, ειδικά στις πιο θερμές εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Μεσόγειος, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Νότος, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή), όπου ήδη ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο θερμός, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μέσα στο έτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνει τις πιέσεις στις καλλιέργειες.
 
Οι ερευνητές καλούν τους γεωργούς να συνειδητοποιήσουν ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ιδίως επειδή στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται μακρόχρονες επενδύσεις για το φύτεμα δέντρων, που δεσμεύουν τους καλλιεργητές περισσότερο.

www.agrotypos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)