Πίθηκοι με iPad σε ζωολογικό κήπο !!! (video)

Πώς κρατάει κανείς έναν πίθηκο απασχολημένο και ευχαριστημένο; 

Δίνοντάς του ένα iPad. Το Εθνικό Ζωολογικό Πάρκο Σμιθσόνιαν, στη Ουάσιγκτον, έδωσε στους ουραγκοτάγκους του τις γνωστές συσκευές της Apple, για να γεμίσει δημιουργικά τη μέρα τους και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες.
 
Στο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται “Apps for Apes” («Εφαρμογές για Πιθήκους»), συμμετέχουν άλλοι 12 ζωολογικοί κήποι από ολόκληρο τον κόσμο. Όλα άρχισαν όταν η οικογένεια ενός φύλακα δώρισε ένα iPad στο «Σπίτι των Μεγάλων Πιθήκων», την πτέρυγα, όπου ζουν και οι ουραγκοτάγκοι.

Οι υπεύθυνοι συμφώνησαν να «κατεβάσουν» στη συσκευή 10 εφαρμογές που έκριναν ότι θα άλλαζαν δημιουργικά την καθημερινή ρουτίνα των ζώων, π.χ. εφαρμογές μουσικής ή ζωγραφικής, αλλά ακόμη και παιχνίδια.

«Το ‘Apps for Apes’ έχει ως στόχο να δώσει στους ουραγκοτάγκους επιπλέον ‘ανθρώπινες’ επιλογές, μέσα στο περιβάλλον τους», εξηγεί η Έριν Στρόμπεργκ, μία από τους φύλακες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Με το iPad, ελπίζουμε να δώσουμε έμφαση όχι τόσο στη διέξοδο της κριτικής σκέψης όσο στη διέξοδο της δημιουργικότητας. 

Εάν οι πίθηκοι δείξουν ενδιαφέρον για μια εφαρμογή, τότε απλώς θα συνεχίσουν [να ασχολούνται]. Εάν όχι, τότε έχουν την επιλογή να το αφήσουν»

Κάποιοι ουραγκοτάγκοι έχουν ήδη δείξει την προτίμησή τους σε συγκεκριμένες εφαρμογές: στην 36χρονη Μπόνι αρέσει περισσότερο ένα πρόγραμμα με μουσικά όργανα, που της επιτρέπει να παίζει ντραμς. Ο Κάιλ παίζει πιάνο, ενώ η Ίρις προτιμά να χαλαρώνει βλέποντας τα ψάρια να κολυμπούν σε μια εικονική λιμνούλα.
 
«Στόχος είναι να αλλάζουμε την καθημερινότητα των ζώων μας», λέει η φύλακας Μπέκι Μαλίνσκι. «Ήδη παρέχουμε ποικιλία τροφίμων, παιχνιδιών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων σε καθημερινή βάση, όμως το iPad αποτελεί έναν ακόμη ερέθισμα για την όραση, την αφή και την ακοή τους.»

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος πειραματίζεται με συσκευές υψηλής τεχνολογίας στο πλαίσιο της μελέτης της συμπεριφοράς των ζώων. Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία πραγματοποιεί μελέτες πάνω στη μνήμη των ουραγκοτάγκων μέσω οθονών αφής.

http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)