ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ: Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων στο Δέλτα του Έβρου

Χιλιάδες υδρόβια και άλλα είδη βρίσκουν καταφύγιο κάθε χειμώνα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενα από τις χώρες του Βορρά. 
Οι λιμνοθάλασσες, τα υγρά λιβάδια και οι ρηχές παράκτιες εκτάσεις προσφέρουν τροφή και ασφάλεια σε κύκνους, χήνες, πάπιες, παρυδάτια, αρπακτικά.

Κατά τη διάρκεια των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων που συντονίζει στην Ελλάδα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιανουαρίου, οι συνεργάτες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να μετρήσουν μεγάλους αριθμούς υδροβίων κυρίως πουλιών, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα των τελευταίων ετών.

Συνολικά μετρήθηκαν πάνω από 200.000 πουλιά, αριθμός ρεκόρ για το Δέλτα του Έβρου, τις τελευταίες δεκαετίες. 
Ο κύριος όγκος των πουλιών παρατηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Δράνας και του υγρού λιβαδιού «Δημητριάδη».

Το πολυπληθέστερο είδος ήταν το Κιρκίρι με πάνω από 101.000 άτομα. 
Οι πάπιες αριθμούσαν συνολικά πολλές χιλιάδες άτομα, ενώ μετρήθηκαν 2800 χήνες και 5100 κύκνοι. 
Αξιοσημείωτα μεγάλη είναι το φετινό χειμώνα και η παρουσία των Θαλασσαετών, 13 εκ των οποίων παρατηρήθηκαν κατά τις Μεσοχειμωνιάτικες Μετρήσεις.

Η μέτρηση ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που ενισχύει την άποψή μας για την αξία του υγροτόπου ως καταφυγίου για τη διαχείμαση των πουλιών. Και φυσικά μας θυμίζει την υποχρέωση για τη διαφύλαξή του, καθώς είναι μια κρίσιμη περιοχή σε πανευρωπαϊκή τουλάχιστον κλίμακα για τη διαβίωση της άγριας ζωής.
Ελένη Μακρυγιάννη.
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

http://www.gatzoli.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)