«Φρένο» από την Κομισιόν στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων !!!

Στοπ από την Κομισιόν στη διαδικασία έγκρισης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2014, και στην επιδιώξη της διευθέτησης του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε Φρεντερίκ Βενσάν, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών καλαμποκιού, εν τέλει δεν θα το κάνει.
Μάλιστα, ο κ. Βενσάν πρόσθεσε πως προτεραιότητα του νέου επιτρόπου είναι να αρχίσει ξανά τις διαπραγματεύσεις με βάση τις προτάσεις του προκατόχου του.

Οι εγκρίσεις για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Ευρώπη προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Επιτροπής με της χώρες-μέλη της ΕΕ, αφού οκτώ χώρες και συγκεκριμένα η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν υιοθετήσει ρήτρες διασφάλισης για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στο έδαφός τους την καλλιέργεια εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων ειδών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιχείρησε να άρει αυτές τις ρήτρες διασφάλισης, όμως το σχέδιό του δεν έγινε δεκτό και το εγκατέλειψε.

Τα τελευταία 14 χρόνια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένα είδη έχουν λάβει έγκριση για καλλιέργεια στην ΕΕ: η πατάτα Amflora της γερμανικής εταίρας BASF, η οποία αποδείχτηκε εμπορική αποτυχία, και το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της πολυεθνικής Monsanto. Το ΜΟΝ810 θα συνεχίσει να καλλιεργείται από τις χώρες που το επιθυμούν μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Το αίτημα για ανανέωση της άδειας καλλιέργειάς του εκκρεμεί από το 2007.

Να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 50 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές και τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους.

http://www.blog.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)