ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟΪ !!!

Το αστρικό – πλανητικό σύστημα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, με βάση εικόνες από δορυφόρους, πληροφορίες από βιβλία, εφημερίδες και με τη βοήθεια της αστροφυσικής και της τεχνολογίας, χρονολογεί την ύπαρξή του περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Τότε ήταν που από μια άμορφη μάζα μετατράπηκε (μέσω μιας έκρηξης) σε σύστημα με βάση το διαχωρισμό των βαρυτικών, πυρηνικών και ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε και το περιβαλλοντικό ρολόι που συνδέεται άμεσα με το κοσμικό, δηλαδή με εμάς.

Προικιστήκαμε – μέσω μιας εξελικτικής διαδικασίας – με πλούσια βιοποικιλότητα, με άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές, μ΄ένα μοναδικό ζωτικό σύστημα που είναι υποχρέωση μας να το διαφυλάξουμε.
Το πέρασμα μέσα από το χρόνο μας οδήγησε στις μέρες που βιώνουμε σήμερα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αυξανόμενη ένταση των καταγγελιών ειδικών και οικολογικών-περιβαλλοντολογικών οργανώσεων για τις καταστροφικές συνέπειες των πράξεων μας κατά του περιβάλλοντος, που τεκμηριωμένα υποστηρίζουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξαφάνιση πολλών μορφών ζωής από τον πλανήτη, γεγονός που συνδέεται αναπόφευκτα με την καταστροφή της περιβαλλοντικής αλυσίδας.

Και εμείς οι απλοί πολίτες αν κοιτάξουμε γύρω μας με μια ερευνητική ματιά, δε δυσκολευόμαστε να διαπιστώσουμε ότι  έχει υποβαθμιστεί – ως κοινή συνισταμένη - η προτεραιότητα δράσεων για την προστασία των φυσικών υποσυστημάτων του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, παραδείγματα όπως η μείωση ή ακόμα και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την Ε.Ε. αλλά και από κονδύλια του ΕΣΠΑ για προγράμματα όπως η ορθολογική διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ή των φυσικών πόρων ή η συστηματική παράλειψη μελετών αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων κ.α. αποτελούν συνηθισμένη πρακτική.

Παράλογες ενέργειες, όπως συνιστά η υποβάθμιση της Επιτροπής 2000, που λειτουργούσε υπό κρατική εποπτεία, αρμόδια για τη βιοποικιλότητα, που επίκειται να συντελεστεί με τη  συρρίκνωση των δράσεών της, αφού πολύ σύντομα θα καταργηθούν οι 24 από τις 29 περιβαλλοντικές οργανώσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έρχονται να ενισχύσουν τη βασιμότητα των προαναφερομένων.

Επίσης, υπό το πρίσμα αυτό, υπολειτουργούν μονάδες αναγέννησης ορυκτελαίων, εμφιάλωσης υγραερίων, συσκευασίας λιπαντικών ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης σε δίκτυα επέκτασης και διανομής φυσικού αερίου.

Αν συνδυάσουμε όσα εκτέθηκαν παραπάνω με φαινόμενα όπως το λιώσιμο των πάγων, τη συνακόλουθη αύξηση της στάθμης των υδάτων στις παράκτιες περιοχές, την τρύπα του όζοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσουμε ένα αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής πολιτικής και δράσεων και ότι απαιτείται εγρήγορση.

Ο ήχος αφύπνισης του περιβαλλοντικού ρολογιού χτυπά, η φύση λειτουργεί με νομοτελειακούς κανόνες, στις ωφελιμιστικές δράσεις απαντά με αντίστοιχες αντιδράσεις και αντίστροφα.

Τη μοίρα μας την καθορίζουμε εμείς και είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τον ολέθριο κύκλο καταστροφής της κοσμικής αλυσίδας πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι γιατί το περιβάλλον και η προστασία του αφορά όλους μας. 
Σωτηρόπουλος Ηλίας
athina containers

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews