Αχαΐα: Ψεκασμοί για την προστασία του ελαιοκάρπου από τον δάκο !!!

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτείνεται ο ψεκασμός για την προστασία του ελαιοκάρπου από το δάκο.

Συγκεκριμένα:

Γίνεται γνωστό ότι η υγρασία, η θερμοκρασία και το μέγεθος του ελαιοκάρπου αυτήν την εποχή ευνοούν τις προσβολές από το έντομο δάκος της ελιάς.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή:
α) πλησιάζει η περίοδος της ελαιοσυλλογής

β) σε ορισμένους ελαιώνες είναι πιθανό να υπάρχουν γόνιμα νύγματα του εντόμου (ακανόνιστες – σπηλαιώδεις στοές και ζωντανές προνύμφες) πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει ψεκασμός καλύψεως.

Εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών τόσο για το σκεύασμα που θα επιλέξουν και θα χρησιμοποιήσουν στον ψεκασμό όσο και για την τήρηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στο χρόνο ψεκασμού και την ελαιοσυλλογή (χρόνος αναμονής). Το ποσοστό των γόνιμων δειγμάτων, για να αποφασιστεί ψεκασμός, εξαρτάται από το ύψος της παραγωγής αλλά και από το την κατηγορία των ελιών (ελαιοποιήσιμες η επιτραπέζιες)

Για την εποχή κατάλληλα σκευάσματα είναι εκείνα που περιέχουν τη δραστική ουσία ντιμεθοέιτ (σκευάσματα ΡΟΓΚΟΡ, ΝΤΙΜΕΘΟΕΙΤ, ΠΕΡΦΕΚΤΘΙΟΝ κ. άλ.) η τη δραστική ουσία θιακλοπρίντ (σκεύασμα BISCAYA 240 OD) η άλλη.

Η χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά  και η μη τήρηση του χρόνου αναμονής (PHI) έχει αποτέλεσμα να παραμένουν στον ελαιόκαρπο  και φυσικά στο παραγόμενο ελαιόλαδο υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων. Η διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται κυρώσεις για τον παραγωγό.

Επειδή κατά την φετινή περίοδο υπάρχει μειωμένη παραγωγή (ακαρπία, αργιολόγια) προτείνεται η άμεση έναρξη της ελαιοσυλλογής μετά την εμφάνιση των βασικών κριτηρίων ωριμότητας (σχήμα, μέγεθος, χρώμα, κλπ).

Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι:
α) για την επιλογή και τελικά την εφαρμογή ενός σκευάσματος θα πρέπει να ακολουθείται πιστά το κείμενο της ετικέτας του και σε καμία περίπτωση δεν νοείται απόκλιση από αυτό.

β) η ευεργετική επίδραση των χαλκούχων σκευασμάτων στην ελαιοπαραγωγή (προληπτική καταπολέμηση κυκλοκονίου, έλεγχο καρκίνωσης της ελιάς, αυγοαπωθητικές ιδιότητες).

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία η διευκρίνιση  οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και στα τηλέφωνα 2610 453995 και 2610 42789.
http://www.thebest.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews