Σαν σήμερα - Μάνος Λοΐζος (1937 – 1982)

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν ένας ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια 
(ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στη Λάρνακα και λίγο αργότερα μετανάστευσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.)



Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική: στην ηλικία των επτά ετών μελετά βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας

Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη και Δημήτρη Χριστοδούλου στους στίχους και με τους ερμηνευτές Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλατζή, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.



Τελευταίος δίσκος του ήταν τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

To 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. 

Δισκογραφία:
«Ο Σταθμός» (1968)
«Θαλασσογραφίες» (1970)
«Ευδοκία» (1971)
«Να 'χαμε τι να 'χαμε...» (1972)
«Τραγούδια του δρόμου» (1974)
«Καλημέρα ήλιε» (1974)
«Τα νέγρικα» (1975)
«Τα τραγούδια μας» (1976)
«Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979)
«Για μια μέρα ζωής» (1980)
«Γράμματα στην αγαπημένη» (1983)
«Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις» (2002)
«Τα τραγούδια του Σεβάχ» (2003)          

Πληροφορίες : http://el.wikipedia.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)