Ο μύκητας των πλατάνων απειλεί τώρα όλη την κοιλάδα του Αώου !!!

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες αν η ασθένεια προχωρήσει. «Απαγορεύσαμε την είσοδο στη χαράδρα και θα φτιάξουμε ζώνη ασφαλείας», τονίζει  ο Δασάρχης Κόνιτσας.

Σε τρομερή απειλή για τα πλατάνια τα οποία στολίζουν ορισμένες από τις ωραιότερες γωνιές της Ηπείρου, έχει εξελιχθεί ο περίφημος μύκητας «Ceratocystis fimbriata f.sp. platani», ο οποίος, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, μπορεί να τις μετατρέψει σε κρανίου τόπο, αφανίζοντας ακόμη και υπεραιωνόβια δένδρα!

Μετά τις όχθες του ποταμού Καλαμά, του Λούρου και του Αχέροντα, στις πηγές του οποίου επίσης έχουν εμφανιστεί κρούσματα προσβολής πλατάνων από τον συγκεκριμένο μύκητα, αυτός έχει φτάσει και στην πανέμορφη κοιλάδα του Αώου, στην «καρδιά» δηλαδή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και απειλεί να την απογυμνώσει απ' τα χιλιάδες πλατάνια τα οποία «ντύνουν» στο πράσινο το μοναδικό αυτό περιβάλλον και οικοσύστημα.

Ανυπολόγιστες συνέπειες
Οι συνέπειες από την εξάπλωση του φονικού μύκητα, που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε διάφορα σημεία της προστατευόμενης κοιλάδας, από τα σύνορα με την Αλβανία ως την χαράδρα του Αώου, το Μολυβδοσκέπαστο και τη Γέφυρα στο Μπουραζάνι θα είναι ανυπολόγιστες αν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή τα Δασαρχεία δεν λάβουν αυστηρά μέτρα και αυτό κάνουν ήδη. 

Ο Δασάρχης Κόνιτσας
Επειδή θεραπεία δεν υπάρχει για τα πλατάνια που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, την οποία προκαλεί ο ύπουλος μύκητας, το Δασαρχείο της Κόνιτσας έχει προχωρήσει στην καύση τουλάχιστον 30 δέντρων ως τώρα που είχαν προσβληθεί απ' αυτήν, προκειμένου να εμποδίσει την μετάδοσή της και σε άλλα. Αυτό ανέφερε, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Κόνιτσας κ. Κων/νος Τριάντης, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι η Υπηρεσία το επόμενο διάστημα θα κόψει και δεκάδες υγιή πλατάνια στην κοιλάδα του Αώου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας ώστε να μην προχωρήσει ο μύκητας, ακολουθώντας σχετική οδηγία του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, στελέχη του οποίου έκαναν πρόσφατα αυτοψία στην περιοχή!


«Η χαράδρα του Αώου είναι ζωτικής σημασίας για την Κόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή. Εάν αυτή καταστραφεί, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για την ίδια την Κόνιτσα, που θα σβήσει ως πόλη και για όλο το Νομό. Φανταστείτε τι θα γίνει στον κάμπο, αν δεν υπάρχουν δέντρα να συγκρατήσουν τα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριάντης.

Μπάρα στην κοιλάδα
Για να μην επεκταθεί, λοιπόν, η ασθένεια, το Δασαρχείο έχει από καιρό τώρα τοποθετήσει μπάρα στην αρχή της χαράδρας του Αώου, δίπλα απ' το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο οχημάτων που τυχόν μεταφέρουν το μύκητα.

Κάποιοι παραβιάζουν
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι κάποιοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απαγόρευση,παραβιάζουν διαρκώς τη συγκεκριμένη μπάρα και ο Δασάρχης έκανε λόγο για την ανάγκη παρέμβασης της Αστυνομίας ώστε αυτοί να εντοπιστούν, αναφέροντας ότι συχνά τα τελευταία χρόνια λαθροθήρες μπαίνουν στην κοιλάδα του Αώου και κυνηγούν αγριόγιδα! Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μιλάμε για Εθνικό Πάρκο (πυρήνας Α'), στο οποίο απαγορεύεται με Προεδρικό Διάταγμα η είσοδος αυτοκινήτων.
«Σε περιοχές που κινδυνεύουν επιτρέπουμε την είσοδο μόνο σε οχήματα της Πυροσβεστικής όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και σε οχήματα του Δήμου για την επισκευή δικτύων, αφού προηγουμένως αυτά απολυμανθούν για να μην μεταδώσουν το μύκητα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τριάντης.


Έφτασε από την Τύρια
Ο μύκητας έφτασε στις όχθες του Αώου με. μηχανικά μέσα, όπως τόνισε ο Δασάρχης! Τον μετέφεραν μηχανήματα (εκσκαφείς, φορτηγά κ.λ.π.) που ήρθαν στην Κόνιτσα από την περιοχή της Τύριας όπου δούλευαν, στην οποία επίσης έχει προσβάλλει δεκάδες πλατάνια. Το παρήγορο πάντως είναι ότι μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν έχει περάσει και στον διπλανό ποταμό, τον Βοϊδομάτη, που ενώνεται με τον Αώο!

http://mesopyrgos-artas.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)