Φόβοι ότι ο «Φόβος» θα πέσει στα κεφάλια μας !!!

Με τον χειρότερο τρόπο φαίνεται ότι θα καταλήξει η φιλόδοξη αποστολή «Φόβος» της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος. 

Το σκάφος που θα εξερευνούσε τον Φόβο, τον μικρό δορυφόρο του Άρη, έχει «κολλήσει» και οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν καταφέρνουν μέχρι στιγμής να ανακτήσουν τον έλεγχο του. Υπάρχει πλέον έντονη ανησυχία ότι θα πέσει στη Γη, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες.

Η αποστολή


Το σκάφος εκτοξεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Στόχος της αποστολής είναι να φθάσει στον Φόβο, να συλλέξει δείγματα του εδάφους του και να τα φέρει πίσω στην Γη.

Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η Roscosmos επιθυμούσε να επανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος όταν ήταν πρωτοπόρος στη διαστημική έρευνα. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η ρωσική διαστημική υπηρεσία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και πρόσφατα της Κίνας.
 

Το πρόβλημα

Μετά την αποσύνδεση του σκάφους από τον προωθητικό πύραυλο υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα το οποίο εμπόδισε την πυροδότηση των δύο μηχανών του. Υστερα από μια εβδομάδα προσπαθειών οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τη πηγή του προβλήματος ώστε να το επιλύσουν και να θέσουν το σκάφος σε λειτουργία για να προχωρήσει η αποστολή.


Έτσι ο «Φόβος» βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Με την βοήθεια οπτικών τηλεσκοπίων, τα οποία αυξάνουν το μέγεθος αντικειμένων που βρίσκονται σε απόσταση, εντοπίστηκε το σκάφος και φαίνεται ότι η κίνηση του είναι σταθερή (χωρίς σκαμπανεβάσματα). Αυτό αφήνει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί και επιλυθεί το πρόβλημα θα μπορέσει να συνεχίσει κανονικά την πορεία του.


Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος συμμετέχει πλέον και η NASA, η οποία έχει επιστρατεύσει τα δικά της τεχνικά μέσα για να υπάρξει επικοινωνία με το σκάφος.


Οι κίνδυνοι
 


Ο «Φόβος» κινείται σε απόσταση 200 χλμ έξω από την Γη και όσο περνούν οι μέρες χάνει ύψος. Αν δεν επανακτηθεί ο έλεγχος του, το σκάφος θα πέσει στον πλανήτη μας με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές του νέου έτους.

Το γεγονός ότι οι Ρώσοι κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν μυστικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάφους δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν μια ασφαλή εκτίμηση για το αν θα καταστραφεί ολοσχερώς κατά την είσοδο του στην γήινη ατμόσφαιρα ή αν υπάρχει κίνδυνος κάποια μέρη να πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη. Υπάρχει επίσης ανησυχία για τα καύσιμά του, τα οποία είναι τοξικά υγρά, και το τι θα συμβεί με αυτά αν τελικά το σκάφος εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα.


Είναι η δεύτερη φορά που οι Ρώσοι προσπαθούν να φτάσουν στον Φόβο. Η πρώτη προσπάθεια που έγινε το 1998 στέφθηκε με μερική επιτυχία όταν δύο εξερευνητικά σκάφη κατάφεραν να φθάσουν στον Άρη και μάλιστα ένα εξ αυτών να πλησιάσει τον δορυφόρο. Ωστόσο ένας λάθος χειρισμός από το κέντρο ελέγχου στη μια περίπτωση και ένα τεχνικό πρόβλημα στην άλλη οδήγησαν σε αποτυχία της αποστολής.


 http://www.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)