Τριστάν ντα Κούνια: Στη μέση του πουθενά !!! (Video)

Αν κάποιος θέλει να βρεθεί σε ένα μέρος όπου είναι σχεδόν απίθανο να τον εντοπίσουν και να τον ενοχλήσουν, τότε τα απομονωμένα νησιά Τριστάν ντα Κούνια είναι η ιδανική επιλογή. Ησυχία άγρια ομορφιά, σπάνια ζώα, υπέροχη φύση και απέραντο γαλάζιο συνθέτουν ένα πανέμορφο παζλ.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα νησιά. Βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό και απέχουν 3.360 χλμ. από τη Νότιο Αμερική και 2.816 χλμ. από τη Νότιο Αφρική. Είναι τα πιο απομακρυσμένα νησιά του πλανήτη. Το κύριο νησί, από το οποίο έχουν πάρει και το όνομά τους, έχει έκταση 98 τετ. χλμ. Γύρω του υπάρχουν ορισμένα ακατοίκητα νησάκια (Απρόσιτη Νήσος, Νήσος Γκαφ, Νησιά Αηδονιού, Μέση Νήσος, Νήσος Στόλτενχοφ). Ο κύριος οικισμός του είναι το Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών. Στην ουσία πρόκειται για έναν ηφαιστειογενή βράχο στη μέση του πουθενά.
Ανήκουν στο εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, το οποίο απέχει 2.173 χλμ. προς Βορά. Πήραν τόσο τη σημαία, όσο και το εθνόσημό τους το 2002. Μέχρι τότε είχαν αυτά της Αγίας Ελένης. Το επίσημο ρητό των νήσων είναι «Η πίστη μας είναι η δύναμή μας». 

Πήραν το όνομά τους από τον Τριστάο ντα Κούνια αρχηγό της πορτογαλικής αποστολής που έφτασε στα νησιά, χωρίς να αποβιβαστεί το 1506. Ο πληθυσμός κυμαίνεται σε σταθερή βάση από 260 έως 270 άτομα. Οι περισσότεροι κάτοικοι πάσχουν από γλαύκωμα και άσθμα λόγω γάμων μεταξύ συγγενικών ατόμων. Ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες. Το μέρος φημίζεται για τους αστακούς του.

Δραστηριότητες
Αυτό που τραβάει τους επισκέπτες (όσο δύσκολη και αν είναι η πρόσβαση στα νησιά) είναι ο μοναδικός συνδυασμός της άγριας φύσης με τα σπάνια είδη πουλιών (όπως άλμπατρος, παπαγάλοι), ερπετών (ιγκουάνα, σαύρες, φίδια), πιγκουίνων, ποντικιών που έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος και χελωνών, μεταξύ άλλων. Κάντε ορειβασία ή κατάβαση. Σε ελάχιστες περιπτώσεις επιτρέπεται το ψάρεμα, ενώ το κολύμπι και οι καταδύσεις δεν είναι ασφαλή στα περισσότερα σημεία. 
Κάντε μια βόλτα με καΐκι στα γύρω νησιά. Πάρτε μέρος σε μερικά από τα ριζωμένα στα βάθη των ετών έθιμα των κατοίκων. Τα νησιά έχουν 80 οικογένειες με μόλις οκτώ επώνυμα. Είναι τα εξής: Γκριν (Ολλανδία), Χέιγκαν (Ιρλανδία), Γκλας (Σκωτία), Ρότζερς, Πάτερσον, Σουέιν (Αγγλία), Ρεπέτο, Λαβαρέλλο (Ιταλία). Η τηλεόραση έφτασε στο νησί το 2001, Μοναδικό κανάλι που υπάρχει είναι η Υπηρεσία Προγράμματος Τηλεόρασης του Βρετανικού Στρατού από τα Νησιά Φόκλαντ.

Φαγητό, μαγαζιά
Μην ψάξετε για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες πολυτέλειες. Υπάρχουν ένα δυο σημεία, όπου μπορείτε να γευτείτε κυρίως θαλασσινά (ψάρια, αστακούς, καραβίδες και άλλα μαλάκια). Λίγες είναι οι συνταγές με κρέας και πατάτες. Αγοράστε γραμματόσημα, καρποστάλ, νομίσματα, βιβλία, μάλλινα ρούχα και αξεσουάρ και σκαλιστά ξύλινα είδη τέχνης. 

Προσοχή μην αρρωστήσετε γιατί υπάρχει μόλις ένας γιατρός από τη Νότιο Αφρική και πέντε νοσοκόμες για όλο το νησί. Αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό, ο ασθενής μεταφέρεται με κάποιο αλιευτικό στο Κέιπ Τάουν. Οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν διάφορες παραγγελίες προϊόντων μέσω διαδικτύου από τη Βρετανία, αλλά αυτές συνήθως αργούν να φτάσουν.

Μετάβαση
Μην ψάχνετε για αεροδρόμιο ή κάποιο μεγάλο λιμάνι στα νησιά Τριστάν ντα Κούνια. Αν θέλετε να ταξιδέψετε εκεί, θα πρέπει να έχετε είτε δικό σας σκάφος, είτε να φτάσετε μέχρι το Κέιπ Τάουν από το οποίο αναχωρούν με περιορισμένα δρομολόγια κάποια αλιευτικά σκάφη ή τροποποιημένα πλοία. Το ταξίδι από το Table Bay Harbour του Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική, διαρκεί συνήθως έξι μέρες. Η απόσταση είναι 2.810 χλμ. ή 1.750 ναυτικά μίλια. 

Πάντως θα πρέπει να έχετε ζητήσει και λάβει ειδική άδεια για να αποβιβαστείτε στο νησί. Αυτό γίνεται μέσω αίτησης στον τοπικό Αντιπρόσωπο που συμβουλευόμενος μια «Βουλή» από οκτώ εκλεγμένα και τρία διορισμένα μέλη, αποφασίζει για όλα τα θέματα. Επίσης είναι απαραίτητη η προκαταβολή του αντιτίμου για το ταξίδι. 

Όπως είναι φυσιολογικό προτεραιότητα στην αποβίβαση έχουν οι συγγενείς των κατοίκων. Οι τελευταίοι υποδέχονται με μεγάλη χαρά κάθε καράβι που φτάνει στα νησιά. Το «RMS Saint Helena» παλαιότερα είχε σύνδεση με τα νησιά, αλλά πλέον δεν ταξιδεύει εκεί. Δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, παρά μόνο κάποιες κουκέτες σε καΐκια για λίγα άτομα.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο κωδικός κλήσης είναι: ++290. Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τα νησιά, την άφιξη σε αυτά, την άδεια εισόδου και όλα τα σχετικά επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: http://www.tristandc.com
http://www.strange-news.gr
http://www.diakopes-ekdromes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)