Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία μετά από ένα αιώνα !!!

Εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Τονγκαρίρο, ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια που βρίσκονται στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. 

Ελικόπτερα έχουν σταλεί σε μια αποστολή διάσωσης πεζοπόρων που ίσως βρίσκονται στο βουνό, καθώς η διαδρομή αποτελεί δημοφιλή προορισμό.

Το ηφαίστειο δημιούργησε ένα σύννεφο τέφρας, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Σεισμολογίας της Νέας Ζηλανδίας, GNS Science. Το Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση στις 13:25 (00:25 GMT), όταν οι πρώτοι πίδακες τέφρας βγήκαν από τον κρατήρα του ηφαιστείου, που ξύπνησε τον Αύγουστο μετά από περισσότερο από έναν αιώνα αδράνειας.

Η έκρηξη ήταν μικρή, αλλά μια βροχή τέφρας μπορεί να πλήξει τις γύρω κοινότητες, προειδοποίησαν οι Αρχές.
 
Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα τον Κλιντ Γκριν, το ηφαιστειακό νέφος φθάνει σε ύψος τα δύο χιλιόμετρα. Η έκρηξη του ηφαιστείου τον Αύγουστο, η πρώτη από το 1897, δεν προκάλεσε ροή λάβας, αλλά παρήγαγε ένα σύννεφο τέφρας που είχε διαταράξει έντονα την εναέρια κυκλοφορία.
 
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στη ζώνη της φωτιάς του Ειρηνικού στα σύνορα των τεκτονικών πλακών της Αυστραλίας και του Ειρηνικού, όπου σημειώνονται έως και 15.000 σεισμικές δονήσεις το χρόνο και μια ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

http://www.ikypros.com 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)