Σπουδαία ευρήματα στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα !!!



Νέα σπουδαία ευρήματα (αρχαία νομίσματα, κολοσσικό χέρι) αποκαλύφθηκαν φέτος στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα, για τα οποία ενημερώθηκε χθες κατά την επίσκεψή του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.Πέρυσι, σαν σήμερα, (17 Σεπτεμβρίου 2009) είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο τα δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων του Απόλλωνα και της Άρτεμης.
Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Άκτιο Βόνιτσας, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.).
Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.).
Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γιάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο. Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου.
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ναόσχημο οικοδόμημα (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.). Στο κέντρο του σηκού βρέθηκε μια τετράπλευρη βάση (0,55 x 0,55 μ.). Η κ. Τριάντη είχε από πρόπερυσι παρατηρήσει ότι η βαθειά θεμελίωση της δείχνει πως ανήκει σε προγενέστερο αρχαϊκό ναό.  
ΑΙΧΜΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)