Το πιο ευαίσθητο θερμόμετρο στον κόσμο !!!

Το πιο ευαίσθητο θερμόμετρο στον κόσμο κατασκεύασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, το οποίο είναι τρεις φορές ακριβέστερο από ό,τι τα καλύτερα θερμόμετρα που υπάρχουν σήμερα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physical Review Letters, ερευνητές του IPAS (Institute for Photonics and Advanced Sensing) αναφέρουν ότι ήταν σε θέση να μετρήσουν θερμοκρασία με ακρίβεια 30 δισεκατομμυριοστών του βαθμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Phys.org, ο καθηγητής Αντρέ Λουΐτέν, επικεφαλής του προγράμματος, θεωρεί ότι πρόκειται για την ακριβέστερη μέτρηση θερμοκρασίας που έγινε ποτέ. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι δυνατή η διεξαγωγή εξαιρετικά ακριβών μετρήσεων θερμοκρασίας σε κρυογονικών δεδομένων περιβάλλοντα, κοντά στο απόλυτο μηδέν.
«Ήμασταν σε θέση να μετρήσουμε διαφορές θερμοκρασίας στα 30 δισεκατομμυριοστά του βαθμού σε ένα δευτερόλεπτο. Για να τονίσω πόσο ακριβές είναι αυτό, όταν εξετάζουμε τη θερμοκρασία ενός αντικειμένου διαπιστώνουμε ότι πάντοτε παρουσιάζει διακυμάνσεις. Ξέραμε όλοι ότι αν κοιτάξεις αρκετά προσεκτικά θα μπορείς να δεις  όλα τα άτομα σε κάθε υλικό να ταλαντεύονται, αλλά τώρα μπορούμε να δούμε στα αλήθεια αυτή την αέναη ταλάντευση με το θερμόμετρό μας, δείχνοντας ότι ο κόσμος σε μικροσκοπικό επίπεδο βρίσκεται πάντα εν κινήσει».  

Τo paper (Nano-Kelvin Thermometry and Temperature Control: Beyond the Thermal Noise Limit) παρουσιάζει ένα υπερευαίσθητο, αλλά μάλλον ανορθόδοξο θερμόμετρο που χρησιμοποιεί φως για να μετρήσει τη θερμοκρασία. Ειδικότερα, το θερμόμετρο εισάγει φως δύο χρωμάτων (κόκκινο και πράσινο) σε έναν κρυστάλλινο δίσκο. Τα δύο χρώματα ταξιδεύουν σε ελαφρώς διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του κρυστάλλου. «Αν θερμάνουμε τον κρύσταλλο διαπιστώνουμε ότι το κόκκινο φως επιβραδύνεται πολύ λίγο σε σχέση με το πράσινο.

Αναγκάζοντας το φως να κινηθεί χιλιάδες φορές στην άκρη του δίσκου με τον ίδιο τρόπο που ο ήχος συγκεντρώνεται και ενισχύεται σε μία καμπύλη…τότε μπορούμε να μετρήσουμε αυτή την πολύ μικρή διαφορά στην ταχύτητα με μεγάλη ακρίβεια» αναφέρει ο καθηγητής Λουϊτέν.

Κατά τον καθηγητή, η νέα αυτή τεχνική θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί για εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις και άλλων πραγμάτων, όπως η πίεση, η υγρασία κ.α.
naftemporiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)