Από τον Έβρο στη Γερμανία - Βραβείο εξαγωγών !!!

Ένας επιτυχημένος συνεταιρισμός, αυτός των σπαραγγοπαραγωγών Νέας Βύσσας, εξάγει το σύνολο της παραγωγής του και κάνει τζίρο που θα ζήλευαν πολλές μεσαίες επιχειρήσεις!!!

Μαθήματα συνεργασίας και αγροτικής οικονομίας παραδίδει ένα παραμεθόριο χωριό 500 κατοίκων, η Νέα Βύσσα στη Θράκη. Οι κάτοικοί της κατάφεραν να συνεννοηθούν και να δουλέψουν μαζί για ένα κοινό στόχο. Δημιούργησαν τον συνεταιρισμό σπαραγγοπαραγωγών, εντάχθηκαν σύσσωμοι στις τάξεις του και ξεκίνησαν μια δύσκολη και επίπονη καλλιέργεια, αυτήν των σπαραγγιών.
Εξ αρχής ο προσανατολισμός τους ήταν εξαγωγικός, καθώς τα σπαράγγια δεν είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται πολύ στην ελληνική αγορά. Σήμερα ο συνεταιρισμός τους κάνει έναν ετήσιο τζίρο που θα τον ζήλευαν και μεσαίες ακόμη επιχειρήσεις. Τα έχουν καταφέρει τόσο καλά, ώστε να εξάγουν το σύνολο της παραγωγής τους στη Γερμανία. Οι κάτοικοι έχουν ένα σοβαρό εισόδημα και τη χαρά να βλέπουν το «πείραμά» τους να στέφεται από απόλυτη επιτυχία.
Το βραβείο απένειμε ο κ. Στέλιος Ροζάκης, αν. καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Ένα παραμεθόριο χωριό που, αντί να ακολουθήσει τον κανόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης, μέσα από τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία των κατοίκων κατάφερε σήμερα να αποτελεί πρότυπο όχι μόνον παραγωγής, αλλά και εξαγωγών. Ο «Γαστρονόμος» τους βράβευσε, ως ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)