Σαν σήμερα - Η ανατίναξη του πλοίου της Greenpeace «Rainbow Warrior» από Γάλλους κομάντος !!! (Video)

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου 1985,  Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας  κατά την «Επιχείρηση Satanique». Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.Ήταν μια πράξη της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών (DGSE), που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 1985.

Στόχος ήταν να βουλιάξει η ναυαρχίδα του στόλου της Greenpeace, στο λιμάνι του Όκλαντ, για να εμποδιστεί από το να παρέμβει σε μια πυρηνική δοκιμή στην Moruroa. Θύμα της επιχείρησης ήταν ο φωτογράφος Fernando Pereira που πνίγηκε. Δύο Γάλλοι πράκτορες συνελήφθησαν από την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας για πλαστό διαβατήριο, παρεμπόδιση μετανάστευσης, εμπρησμό, συνωμοσία, εσκεμμένες ζημιές, και δολοφονία.



Τελικά καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια φυλάκισης, αλλά εξέτισαν μόνο τα δύο. Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση του Γάλλου Υπουργού Άμυνας Τσαρλς Hernu.

Είκοσι χρόνια αργότερα, μια έκθεση από τον τότε επικεφαλής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ότι η επίθεση είχε εγκριθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν κομάντος επιβιβάστηκαν για να εξετάσουν το πλοίο τη στιγμή που ήταν ανοικτό στο κοινό.

Οι Γάλλοι πράκτορες τοποθέτησαν δύο βόμβες στο πλοίο και τις ρύθμισαν έτσι ώστε να εκραγούν με 10 λεπτά καθυστέρησης η μια με την άλλη, ώστε η πρώτη βόμβα να καταστρέψει μερικώς το πλοίο και να εκκενωθεί με ασφάλεια στα ανοικτά πριν η δεύτερη νάρκη πυροδοτηθεί.

Ωστόσο, το πλήρωμα δεν αντέδρασε στην πρώτη από τις εκρήξεις όπως ανέμεναν οι πράκτορες. Ενώ το πλοίο είχε αρχικά εκκενωθεί, ορισμένοι από το πλήρωμα επέστρεψαν στο πλοίο για να ερευνήσουν και να καταγράψουν το μέγεθος της ζημίας.

Fernando Pereira
Ένας Πορτογάλος φωτογράφος, ο Fernando Pereira, πηγαίνοντας στο κατάστρωμα για να φέρει την κάμερα και τον εξοπλισμό του πνίγηκε εξαιτίας της πλημμύρας που ακολούθησε μετά τη δεύτερη έκρηξη. Τα άλλα δέκα μέλη του πληρώματος είτε απομακρύνθηκαν ακίνδυνα με διαταγή του καπετάνιου Peter Willcox ή πετάχτηκαν στο νερό από τη δεύτερη έκρηξη.
http://e-didaskalia.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)