Το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλονιά !!! (Video)

Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά. 
Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη διαστάσεων 40 x 50 μ. και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής.
Τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύς υπόγειος διάδρομος επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 30 μ. ενώ το μήκος του λιμνοσπήλαιου είναι 160 μέτρα. Σταλακτίτες με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.
Στο κέντρο της λίμνης εκεί όπου αρχίζει το σκεπασμένο τμήμα υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρύματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου κατά την αρχαιότητα. Γι'αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.
Εικάζεται επίσης πως το όνομα του σπηλαίου προέρχεται είτε από τη Νύμφη Μελισσάνη, η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία αυτοκτόνησε σε αυτό διότι ο θεός Παν δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της είτε από τη βοσκοπούλα Μελισσάνη που σκόνταψε και έπεσε στη λίμνη, στη προσπάθεια της να βρει ένα πρόβατό της.



Η μεγάλη αξία του έγκειται στον τρόπο δημιουργίας του, μια διαδικασία που ονομάζεται καρστικοποίηση. Σύμφωνα με αυτή, το νερό εισέρχεται στα ασβεστωλιθικά πετρώματα με φυσική απόρροια τη διάβρωση τους.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες όλο το καρστικό δίκτυο του νησιού επικοινωνεί με το σπήλαιο. Στην περιοχή Καταβόθρες, λίγο έξω από το Αργοστόλι, το νερό εισχωρεί στο έδαφος και με την «ένωσή» του με το νερό της βροχής καταλήγει υφάλμυρο, μέσω μιας υπόγειας διαδρομής στον Καραβόμυλο - κοντά στη περιοχή του σπηλαίου.

Πληροφορίες από:
http://www.kefaloniainfo.com
http://el.wikipedia.org
http://www.hotelsline.gr 

Δείτε ακόμη: 
Η λίμνη Άβυθος στην Κεφαλονιά !!! (Video)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)