Ποια προϊόντα σαρώνουν στο εξωτερικό και απογειώνουν τις ελληνικές εξαγωγές !!!

Παγκόσμιες πρωτιές προσφέρει η αγροτική παραγωγή στη χώρα καθώς προϊόντα από την Ελλάδα έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον κόσμο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «στην ελληνική γεωργία αντιστοιχεί το 29% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)». Ενδεικτικό είναι πως σχεδόν 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την αγροτική, με την πρωτογενή παραγωγής της Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η Ελλάδα είναι πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε άλλες 15 χώρες και τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες.


Οι πρωτιές της Ελλάδας

  • Είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως οι τσιπούρες και τα λαβράκια.
  • Είναι στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων και κρόκου (σαφράν).
  • Είναι στην πέμπτη θέση στις εξαγωγές σπαραγγιών και 15η στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.
  • Στο TOP 10 των χωρών με παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια.
  • Είναι η χώρα παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα που έχουν ελληνική ΠΟΠ-Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, όπως η μαστίχα και η φέτα.

Η Ελλάδα αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές

Η Ελλάδα αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με σημαντική παρουσία στις περισσότερες αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Ο.Σ.Α. Μάλιστα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 80%.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, ο δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες και ο πέμπτος προμηθευτής 19 προϊόντων επίσης σε 14 χώρες.

Ποιοι είναι οι βασικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας

Κύριος προορισμός των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Βασικοί ανταγωνιστές μας στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α., είναι η Ισπανία και η Ιταλία που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτον (31,2%) του συνολικού ανταγωνισμού. Παράλληλα και η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές της Ελλάδος στα αγροτικά προϊόντα. Η γειτονική χώρα καταλαμβάνει την έκτη θέση αντιπροσωπεύοντας το 3,4%, του συνολικού ανταγωνισμού.

Τσαυτάρης: Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φέτος μπορεί να ανέλθουν στα 30 δισ.

Την πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φέτος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανέλθουν στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο για την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τον αγροδιατροφικό τομέα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, τα Προγράμματα Προώθησης Εξαγωγών κατά κλάδο και κατά προϊόν, καθώς και ο κανονισμός για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά, σε ό,τι αφορά το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μόλις στον ένα μήνα λειτουργίας του αριθμεί 36 έως 40 συμμετοχές που περιλαμβάνουν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 60.

Τα 20 πιο εξαγώγιμα προϊόντα του 2013
http://www.iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)