Γιατί δεν κάνει να καταψύχουμε ξανά αποψυγμένο φαγητό;

Προτού όμως δούμε γιατί η απόψυξη και επανα-κατάψυξη του φαγητού είναι επικίνδυνη, ας δούμε γιατί χαλάει το φαγητό και γιατί λήγει, μιας και δεν απέχουν πολύ όλα αυτά.

Αν αφήσουμε κάποια τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αναπτύσσονται σε αυτά διάφορα βακτήρια. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε, τόσο περισσότερα βακτήρια αναπτύσσονται.

Κάποια από αυτά τα βακτήρια όμως, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας και καθιστούν το φαγητό ακατάλληλο για κατανάλωση. 
Στην κατάψυξη η διαδικασία αυτή γίνεται στο ελάχιστο, στο ψυγείο γίνεται πιο γρήγορα και εκτός ψυγείου, γίνεται πάρα πολύ γρήγορα.

Έτσι, πχ το φρέσκο γάλα που λήγει την τάδε ημερομηνία (όταν το έχουμε στο ψυγείο), αυτό σημαίνει ότι αυτοί που το παράγουν, ξέρουν ότι μετά από x μέρες, θα έχουν αναπτυχθεί τόσα βακτήρια που πλέον από εκείνη την ημερομηνία και μετά θα είναι επικίνδυνο να το καταναλώσουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν λήγει το φαγητό. 


Γιατί η απόψυξη φαγητού και επανα-κατάψυξη είναι επικίνδυνη

Τώρα, όταν καταψύχουμε το φαγητό, επιβραδύνουμε στο μέγιστο την ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση για πολύ καιρό.

Αν όμως τα αποψύξουμε, κατά τη διαδικασία αυτή, ξεκινάει η ανάπτυξη των επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί πχ να πάρει 2-3 μέρες μέχρι να έχει επαρκή και μεγάλο αριθμό ώστε να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.


Αν όμως το καταψύξουμε ξανά, αυτά που αναπτύχθηκαν κατά την απόψυξη, παραμένουν! 

Έτσι την επόμενη φορά που θα τα ξεπαγώσουμε θα υπάρχουν και αυτά, αλλά και κατά τη διαδικασία ξεπαγώματος, τα επόμενα που θα αναπτυχθούν θα είναι πολύ περισσότερα!

Έτσι είναι πολύ πιθανόν με τη 2η απόψυξη, το φαγητό να είναι ακατάλληλο για να το φάμε.  

http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)