Τέλος στα δοχεία μιας χρήσης από EPS βάζει η Νέα Υόρκη !!!

Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε ομόφωνα υπέρ της απαγόρευσης των δοχείων μιας χρήσης από EPS (διογκωμένο πολυστυρένιο, το οποίο στην Ελλάδα είναι ευρύτερα γνωστό ως φελιζόλ από την ονομασία εμπορικού προϊόντος), όπως είναι τα ποτήρια για καφέ «στο χέρι» ή οι συσκευασίες φαγητού για το σπίτι. 

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης - της τελευταίας για το τρέχον έτος - αποφασίστηκε επίσης η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους και η υποχρεωτική κομποστοποίηση σε μεγάλα εστιατόρια.

Η απόφαση για το EPS θα γίνει νόμος με την υπογραφή του απερχόμενου δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, στο τέλος του έτους. «Το EPS ρυπαίνει τη ροή αποβλήτων καθιστώντας δυσκολότερη την ανακύκλωση των αποβλήτων τροφίμων καθώς και του μετάλλου, του γυαλιού και του πλαστικού», ανέφερε ο δήμαρχος σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Η Νέα Υόρκη, οι κάτοικοι της οποίας πετούν κάθε χρόνο 23.000 τόνους EPS, γίνεται τώρα η μεγαλύτερη πόλη που απαγορεύει τη χρήση του υλικού σε δοχεία μιας χρήσης. Κατά την ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση της Πόλης», ο Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι αδικαιολόγητα μεγάλες ποσότητες ποτηριών, δοχείων και δίσκων από EPS καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.


Η απόφαση για απαγόρευση ελήφθη με ένα σημαντικό αστερίσκο που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα. Η Dart, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, η οποία δαπάνησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να αποτρέψει την υιοθέτηση του κανονισμού, καλείται να αποδείξει έως τον Ιανουάριο του 2015 ότι είναι εφικτή και οικονομικά βιώσιμη η αποκομιδή, η ανακύκλωση και η πώληση του EPS. Εάν δεν τα καταφέρει, ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Η Νέα Υόρκη δεν είναι πάντως η πρώτη αμερικανική πόλη που τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του συγκεκριμένου υλικού, παρά την ανησυχία ότι θα πληγούν μικρές επιχειρήσεις, καθώς θα πρέπει να στραφούν σε ακριβότερες λύσεις, όπως τα πλαστικά ή χάρτινα δοχεία. Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Πόρτλαντ το έχουν ήδη απαγορεύσει, ενώ αντίστοιχη πρόταση έχει κατατεθεί και στη Ουάσιγκτον.


http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)