Επιστήμονες «βλέπουν» επιβράδυνση της υπερθέρμανσης !!!

Ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν τα θερμότερα για τον πλανήτη απ’ όταν άρχισε η επίσημη καταγραφή δεδομένων, οι ρυθμοί της ανόδου της θερμοκρασίας το ίδιο διάστημα επιβραδύνθηκαν.
Η εικόνα δεν αλλάζει μακροπρόθεσμα
 
Η παγκόσμια θερμοκρασία ενδέχεται – βραχυπρόθεσμα – να ανεβαίνει με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι προέβλεπαν έως σήμερα οι επιστήμονες. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα μελέτης τους στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Στην έκθεσή τους επισημαίνουν ότι, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν τα θερμότερα για τον πλανήτη απ’ όταν άρχισε η επίσημη καταγραφή δεδομένων, οι ρυθμοί της ανόδου της θερμοκρασίας το ίδιο διάστημα επιβραδύνθηκαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα, στα οποία εισήγαγαν δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας. Είδαν ότι, μετά από την αξιοσημείωτη άνοδο της θερμοκρασίας που κατεγράφη τη δεκαετία του 1980 και του 1990, το ενδεχόμενο υλοποίησης των πλέον ακραίων σεναρίων περαιτέρω ανόδου μοιάζει να απομακρύνεται.

Κάνοντας λόγο για μια ανεξήγητη «παύση» που θα περιορίσει την υπερθέρμανση μέσα στις επόμενες δεκαετίες κατά περίπου 20% σε σχέση με τις υπάρχουσες προβλέψεις, τονίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν επηρεάζονται σημαντικά. Περιμένουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι διπλάσια από τη θεωρούμενη ως ασφαλή.

Στην έκθεση που εξέδωσε το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή προέβλεπε ότι η βραχυπρόθεσμη άνοδος της θερμοκρασίας θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 3 βαθμών Κελσίου. Κατά τη νέα ανάλυση – και μόνο με βάση τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας – η άνοδος θα κυμανθεί ανάμεσα σε 0,9 και 2 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αλεξάντερ Ότο, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να μην μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις μέσω των κλιματικών μοντέλων. Εξηγεί ότι η υπερθέρμανση των τελευταίων χρόνων έχει, στο μεγαλύτερο ποσοστό, απορροφηθεί από τον ωκεανό, όμως ακόμη και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι θάλασσες θερμαίνονται.

Ορισμένοι επιστήμονες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη μελέτη της Οξφόρδης επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματά της δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που προέβλεπαν παλαιότερες έρευνες. 
naftemporiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)