Και όμως στο Κρόνο βρέχει !!!

Ο πλανήτης Κρόνος είναι ο 6ος κατά σειρά πλανήτης του ηλιακού συστήματος και ξεχωρίζει από τα δακτυλίδια γύρω του που είναι ουσιαστικά πέντε ομάδες δακτυλιδιών που αποτελούνται από χιλιάδες μικρότερους δακτύλιους. Η σύστασή τους είναι πάγος αναμεμιγμένος με σκόνη και η προέλευσή τους πολύ πιθανό να προέρχεται από σύγκρουση των δορυφόρων του Κρόνου με κομήτες και εγκλωβισμό των συντριμμιών σε τροχιά γύρω από το Κρόνο. 

Μία καινούργια έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία, με χρηματοδότηση της NASA, απέδειξε ότι εκτός από τους δακτύλιους, ο Κρόνος κρύβει και άλλα μυστικά διότι στο Κρόνο συμβαίνουν βροχοπτώσεις! Μάλιστα φαίνεται ότι αυτές οι βροχοπτώσεις επηρεάζουν αισθητά τη σύνθεση και τη θερμοκρασία της ανώτερης ατμόσφαιρας του.

Είχε αποδειχθεί από παλιότερες έρευνες ότι από τα δαχτυλίδια του πλανήτη πέφτουν σωματίδια νερού που περνούν από την ιονόσφαιρα και πέφτουν με μορφή βροχής στην επιφάνειά του. Η καινούργια μελέτη αποδεικνύει ότι αυτές οι βροχές είναι πολλοί περισσότερες από τις αναμενόμενες και ως συνέπεια και οι ποσότητες νερού που πέφτουν εξαιτίας αυτών των βροχοπτώσεων είναι αρκετά μεγάλες. 

Για να διεξάγουν την έρευνά τους, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λέστερ χρησιμοποίησαν τα όργανα του Αστεροσκοπείου Keck στο ηφαίστειο Μάουνα Κέα της Χαβάης. Εκτός από την έκταση των βροχοπτώσεων οι επιστήμονες ανακάλυψαν και άλλα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις βροχές του Κρόνου. 

Η πιο σπουδαία ανακάλυψη είναι ότι η βροχή επηρεάζει τη σύνθεση και τη θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. 
Ακόμη η έρευνα προβλέπεται να βοηθήσει τους ερευνητές να αντιληφθούν καλύτερα από πού προέρχονται και πως εξελίχθηκαν στη σημερινή τους μορφή τα δαχτυλίδια του Κρόνου καθώς και το πώς λειτουργεί η ατμόσφαιρά του διότι η ύπαρξη νερού στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, είναι κάτι που δεν αποκλείει ακόμη και την ύπαρξη και κάποιων μορφών ζωής, παρόλο που οι συνθήκες που επικρατούν στο Κρόνο είναι ιδιαίτερα ακραίες.
http://www.ecotimes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)