Τελικά λειτουργεί ο δορυφόρος που έστειλε η Βόρειος Κορέα στο διάστημα;

Ο δορυφόρος που έθεσε σε τροχιά την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες του ΟΗΕ και των χωρών της Δύσης, φαίνεται πως δεν λειτουργεί, καθώς δεν στέλνει κανένα σήμα, όπως δήλωσε σήμερα Αμερικανός αστροφυσικός που παρακολουθεί τις διαστημικές πτήσεις.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ασία θεωρούν ότι η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου την περασμένη Τετάρτη ήταν επιτυχημένη. Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά αντικείμενο, το οποίο το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε ως δορυφόρο παρατήρησης της Γης, ο οποίος μεταδίδει και... πατριωτικά τραγούδια. 

Ο Τζόναθαν Μακντάουελ από το Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν επιβεβαίωσε πως ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά, αλλά δεν μεταδίδει κανένα σήμα.

«Απ’ όσο ξέρουμε, ο δορυφόρος δεν λειτουργεί» δήλωσε ο Μακντάουελ, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει αν το μηχάνημα λειτουργούσε μετά την εκτόξευση. 

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι μεταδόσεις του δορυφόρου να γίνονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ώστε να μην είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, είναι ότι το φως που στέλνει ο δορυφόρος αυξομειώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι ο ήλιος το «χτυπά» από διαφορετικές γωνίες. Αυτό δείχνει ότι ο δορυφόρος δεν είναι στραμμένος προς τη Γη, όπως θα έπρεπε.

Ακόμα κι αν δεν λειτουργεί, ο δορυφόρος βρίσκεται κανονικά σε τροχιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του είναι 550 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, όπως ισχυρίζεται η Βόρεια Κορέα. «Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε, αλλά ένα αντικείμενο τέτοιας πυκνότητας, σε τόσο μεγάλο ύψος, μπορεί να μείνει εκεί για αρκετά χρόνια» τόνισε ο Μακντάουελ.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
http://www.zougla.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)