«Ορνιθολόγοι Χωρίς Σύνορα» καταγράφουν τα όρνια !!!

Ορνιθολόγοι στη Βουλγαρία και την Ελλάδα «καταργούν τα σύνορα» και καταγράφουν τον πληθυσμό των όρνεων σε μια μεγάλη περιοχή των νότιων και κεντρικών Βαλκανίων. 

Η διασυνοριακή καταγραφή των όρνιων αποτελεί πρωτοβουλία της Βουλγαρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και φέτος συμμετείχαν μαζί της άτομα από το WWF, Φορείς Διαχείρισης δάσους Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, ΕΟΕ, FWFF, Green Balkans, BPPS, CNR Natura form, ICNS, DOOO Uvats και NGOs Jadovnik.
 

Πάνε έξι χρόνια τώρα που η διασυνοριακή αυτή πρωτοβουλία καταμέτρησης των όρνιων στους χώρους που κουρνιάζουν επαναλαμβάνεται κάθε φθινόπωρο. Όπως και πέρυσι , έτσι και φέτος την 1η Δεκεμβρίου, τρεις ώρες πριν φύγει και το τελευταίο φως της μέρας, ορνιθολόγοι και εθελοντές σταθήκανε σε διάφορα σημεία με θέα τα βράχια, στα οποία συνήθως βρίσκουν το νυχτερινό τους καταφύγιο τα όρνια. 
Φέτος η πρωτοβουλία διευρύνθηκε και συμμετείχαν ορνιθολόγοι και από τη Σερβία. Ογδόντα άτομα μοιράστηκαν σε 34 σημεία στις τρεις χώρες και συνολικά κατέγραψαν 573 όρνια: 217 στην Βουλγαρία, 52 στην Ελλάδα και 304 στη Σερβία.
Στο ελληνικό κομμάτι, ελέγχτηκαν 13 σημεία κουρνιάσματος, αλλά τυχεροί στάθηκαν μόνο όσοι βρέθηκαν σε τρία εξ’ αυτών με τον μεγαλύτερο αριθμό να παρατηρείται στο δάσος της Δαδιάς. 

Δυστυχώς, τα όρνια έχουν μειωθεί δραματικά στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Μετά το δυσάρεστο γεγονός δηλητηρίασης πολλών όρνιων στα στενά του Νέστου, ο συνολικός αριθμός που διαβιεί στη Θράκη έχει μειωθεί. 

Ωστόσο, στο δάσος Δαδιάς και στον νότιο Έβρο, υπάρχει ακόμη αναπαραγόμενος πληθυσμός που μαζί με όρνια από τη Βουλγαρία αποτελούν έναν αξιοσημείωτο πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου μπορεί να καταγράψει κανείς στα σημεία συγκέντρωσής του, όπως είναι ο χώρος τροφοδοσίας των γυπών στη Δαδιά.
 

Με τη βοήθεια μακροχρόνιων προγραμμάτων δακτυλίωσης των βαλκανικών πληθυσμών, διαπιστώθηκε ότι τα όρνια σε ανώριμη ηλικία -έως το 5ο έτος- ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι στη Δαδιά μπορεί κανείς να παρατηρήσει όρνια που γεννήθηκαν στην Κροατία, τη Σερβία, τη FYROM και τη Βουλγαρία. 

Πολλές φορές μάλιστα, μπορούν να φτάσουν μέχρι και το Ισραήλ. Η ταξιδιάρικη αυτή συμπεριφορά των όρνιων είναι που καταργεί τα σύνορα και ενώνει τις δυνάμεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων στα Βαλκάνια για μια κοινή δράση για τη διατήρηση και την προστασία των σπάνιων πουλιών.

Φωτογραφία (2): A.Bonetti/WWF
Περισσότερες πληροφορίες: http://bspb.org/show/2516-33

http://www.naturagraeca.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)