Καμπανάκι κινδύνου από τον ΕΟΦ για την ουσία DMAA !!!

Η DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.


Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι δεν πρέπει να αγοράζουν και να καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3-dimethylamylamine), καθώς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη χρήση τους.

Η DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο.


Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών. 

Σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), προϊόντα για αθλητές με την εμπορική ονομασία Hemo Rage και Jack3D περιέχουν την ουσία DMAA. Τα προϊόντα αυτά παράγονται στις ΗΠΑ και διακινούνται μέσω Ολλανδίας και στην ελληνική αγορά, τόσο σε καταστήματα, όσο και μέσω Διαδικτύου.

Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε έκδοση απόφασης ανάκλησης των ανωτέρω προϊόντων από την αγορά, ζητώντας από τις εταιρείες που τα διακινούν να ενημερώσουν τους πελάτες τους και να τα αποσύρουν άμεσα από την κυκλοφορία.

 Επισημαίνεται ότι, εκτός από τα παραπάνω, κυκλοφορεί διεθνώς μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων για αθλητές, τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA, η οποία ενδεχομένως να αναγράφεται στη συσκευασία και με άλλες ονομασίες (π.χ. 1,3-dimethyamylamine, methylhexanamine, dimethylpentylamine, floradrene, forthane, geranium extract, geranamine). Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής: Hemodrene, Hemorush, Crack, Marrow Matters, Spriodex, Napalm, Lipo-6 Black (ο κατάλογος, επισημαίνει ο ΕΟΦ, είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews