Χιροσίμα, 67 χρόνια μετά…!!!

Τις πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου του 1945 απογειώθηκε το βομβαρδιστικό Β-29 «Enola Gay» από το νησί Tinian, στον Ειρηνικό Ωκεανό, με σκοπό να βομβαρδίσει την ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα – και έτσι να προκαλέσει το παγκόσμιο δέος για την δύναμη των ΗΠΑ. 

Στις 8.15 τοπική ώρα, η πρώτη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε πόλεμο, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν «Little Boy», έπληξε την πόλη των 300.000 ανθρώπων, σπέρνοντας τον όλεθρο. «Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο… που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Θεέ μου! Τι κάναμε;», έγραψε ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις στο ημερολόγιό του.
 μακέτα της Χιροσίμα πριν την ρίψη της βόμβας
Όσοι βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης πέθαναν αμέσως ενώ τα πτώματά τους μετατράπηκαν σε κάρβουνα. Σχεδόν όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο «μηδέν» της έκρηξης ισοπεδώθηκαν, ενώ όλα τα εύφλεκτα υλικά άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. 
 μακέτα της Χιροσίμα πριν την ρίψη της βόμβας
Οι επιζήσαντες περιγράφουν ένα εκτυφλωτικό φως και ένα ξαφνικό και σαρωτικό κύμα θερμότητας. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Η πυρηνική ακτινοβολία, ωστόσο, προκάλεσε το θάνατο άλλων 100.000-200.000 ανθρώπων από εκείνη τη μέρα και για δεκαετίες αργότερα.

Από την πόλη διασώθηκε μόνον ο θόλος από μπετόν και ο σκελετός του κτιρίου που τον στήριζε. Πριν την έκρηξη αυτό ήταν το κτίριο που στέγαζε την «Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα». 
μακέτα της Χιροσίμα τις πρώτες ημέρες μετά την έκρηξη.
Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και είναι από τα διατηρητέα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, όπως και αυτής στο Ναγκασάκι τρεις μέρες αργότερα, έγινε με απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν επειδή μια επίθεση στην Ιαπωνία θα κόστιζε τις ζωές χιλιάδων Αμερικανών.
μακέτα της Χιροσίμα  τις πρώτες ημέρες μετά την έκρηξη.
Η επιχειρηματολογία, όμως, αυτή αμφισβητήθηκε στην πορεία του χρόνου και επικρατεί ευρέως η άποψη ότι η κίνηση αυτή ήταν μια επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ κυρίως προς τους Σοβιετικούς. 

Ωστόσο, παραμένει, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Στο «Peace Memorial Museum» στη Χιροσίμα ένα σπουδαίο μνημείο ειρήνης καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος της καταστροφής της πόλης: Μια μακέτα της Χιροσίμα πριν την ρίψη της βόμβας και μια δεύτερη αναπαράγει την ίδια περιοχή τις πρώτες ημέρες μετά την έκρηξη. Νομίζω δεν υπάρχει πιο πειστικό επιχείρημα κατά των πυρηνικών όπλων…

http://perierga.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)