Η ομάδα αίματος συνδέεται με τις καρδιοπάθειες

Δεν κινδυνεύει εξίσου η καρδιά όλων των ανθρώπων. 

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ποικίλει ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ανήκουν στη σπανιότερη ομάδα ΑΒ και τον μικρότερο όσοι ανήκουν στην ομάδα 0.

Η μελέτη

Όπως μετέδωσε το BBC, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, δεν γνωρίζουν για ποιo λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στον βαθμό κινδύνου και υποθέτουν ότι διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την καρδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 90.000 άτομα ηλικίας 30 έως 75 ετών, για μία περίοδο τουλάχιστον 20 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους έχουν αίμα της πιο κοινής ομάδας 0.


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 23% κατά μέσο όρο) αφορά τα άτομα της ομάδας ΑΒ, ενώ για τα άτομα της ομάδας Β ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 11% και της ομάδας Α κατά 5%.


Όπως είπε ο Τσι, αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν την ομάδα του αίματός τους, τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν καλύτερα τους ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.


Τι πρέπει να ξέρουμε 

«Είναι καλό να γνωρίζει κανείς την ομάδα του αίματός του, όπως θα έπρεπε να ξέρει το επίπεδο της χοληστερόλης του ή της πίεσής του. Όταν κανείς ξέρει ότι αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, τρώγοντας πιο σωστά, ασκούμενος και μην καπνίζοντας» όπως επισήμανε και πρόσθεσε ότι ήδη μελετάται αν οι διαφορετικές ομάδες αίματος αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις αλλαγές του στιλ ζωής.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι ο τύπος αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας- LDL), ενώ ο τύπος αίματος ΑΒ σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής που επίσης προξενεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία.


Αντίθετα, μία ουσία που ευνοεί τη ροή του αίματος, μπορεί να είναι αυξημένη και να δρα προστατευτικά στα άτομα με ομάδα αίματος 0.


http://www.tovima.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)