Μαζική δηλητηρίαση μαθητριών στο Αφγανιστάν !!!

Καμπούλ, Αφγανιστάν
Περίπου 150 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν αφού ήπιαν μολυσμένο νερό σε γυμνάσιο στο βόρειο Αφγανιστάν, ανέφεραν οι τοπικές Αρχές, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε συντηρητικούς κύκλους που αντιτίθενται με την εκπαίδευση των γυναικών.

Από τις μαθήτριες, περίπου 150 παρουσίασαν πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές και παραμένουν για νοσηλεία καθώς η κατάστασή τους κρίθηκε σοβαρή. Τα υπόλοιπα επέστρεψαν στα σπίτια τους αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Από το 2001, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, οι οποίοι απαγόρευαν στα κορίτσια να φοιτούν στα σχολεία, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν επιστρέψει στα θρανία, ιδίως στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
 
Ωστόσο, κατά διαστήματα σημειώνονται επιθέσεις εναντίον των κοριτσιών, των δασκάλων και των ίδιων των σχολείων, συνήθως στα νότια και τα ανατολικά της χώρας που θεωρούνται πιο συντηρητικές περιοχές και όπου οι Ταλιμπάν (εξακολουθούν να) χαίρουν μεγαλύτερης υποστήριξης.

«Είμαστε 100% σίγουροι ότι το νερό που ήπιαν μέσα στις τάξεις ήταν δηλητηριασμένο. Είναι δουλειά είτε αυτών που διαφωνούν με την εκπαίδευση των κοριτσιών είτε έργο ανεύθυνων ατόμων», είπε ο Τζαν Μοχάμαντ Ναμπιζάντα, ο εκπρόσωπος του γραφείου εκπαίδευσης της επαρχίας Ταχάρ.


«Δεν πρόκειται για μια τυχαία ασθένεια. Ήταν μια σκόπιμη ενέργεια για να δηλητηριαστούν οι μαθήτριες», δήλωσε από την πλευρά του ο Χαφιζουλάχ Σάφι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της επαρχίας.
 
Κανένας από τους αξιωματούχους δεν κατονόμασε την οργάνωση ή τα άτομα που προέβησαν στην ενέργεια αυτή, καθώς φοβούνται τυχόν αντίποινα.

Πέρυσι η αφγανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι Ταλιμπάν, προσπαθώντας να υιοθετήσουν μια πιο μετριοπαθή εικόνα, ήραν τις αντιρρήσεις τους στο θέμα της εκπαίδευσης των γυναικών. Οι ίδιοι όμως δεν έχουν δηλώσει με σαφήνεια τη θέση τους. Στο παρελθόν σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές είχαν ρίξει οξύ στα πρόσωπα γυναικών και κοριτσιών ενώ κατευθύνονταν προς το σχολείο τους.


Η εκπαίδευση των γυναικών είχε τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν μεταξύ 1996-2001, καθώς τη θεωρούσαν αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)