Το αρχαίο τσουνάμι της Ποτίδαιας προειδοποιεί: Θωρακίστε τον Θερμαϊκό !!!

Το χειμώνα του 479 Π.Χ  το τσουνάμι που "χτύπησε" την Ποτίδαια ήταν σωτήριο. Τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η περιοχή του Θερμαικού πρέπει να θωρακιστεί γιατί το επόμενο τσουνάμι θα είναι καταστροφικό. Γιατί; 

Το 479 ΠΧ η πόλη της Ποτίδαιας ήταν υπό την πολιορκία χιλιάδων Περσών. Το τσουνάμι όμως τους εξολόθρευσε. Ο Ηρόδοτος περιγράφει την μεγάλη παλίρροια που συνοδεύτηκε στη συνέχεια από τεράστια κύματα που κατέκλυσαν την περιοχή . Αυτή η περιγραφή του Ηρόδοτου έμελλε να είναι η πρώτη ιστορική αναφορα για τσουνάμι. 
 
Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή  Klaus Reicherter (Aachen University) όμως εξηγεί γιατί η περιοχή του Θερμαικού εξακολουθεί να κινδυνεύει. 
Ο καθηγητής Reicherter και η ομάδα του πήγαν στην Ποτίδαια και το Ποσείδι και μελέτησαν δείγματα εδάφους. 

Σε βάθος 2 περίπου μέτρων βρήκαν τα σημάδια από το αρχαίο τσουνάμι. Επρόκειτο για οστρακοειδή ηλικίας πολύ μεγαλύτερης από ότι στα γειτονικά δείγματα. Δηλαδή ήταν οστρακοειδή που είχαν συρθεί από τον πυθμένα και είχαν παρασυρθεί από τα τεράστια κύματα.

Με βάση τα νέα ευρήματα που παρουσιαστηκαν πριν λίγες μέρες στο συνέδριο Seismological Society of America (SSA) στο San Diego ο καθηγητής Reicherter επεσήμανε ότι ο Θερμαικός πρέπει να συμπεριληφθεί στην λίστα με τις περιοχές που απειλούνται με καταστροφή από τσουνάμι, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και προορισμός χιλιάδων τουριστών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)