Η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέεται με σίδηρο, κόκκινο κρέας !!!

Ο σίδηρος στον οργανισμό ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ υποστηρίζει νέα έρευνα επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες (UCLA) υπό τον Δρ Τζωρτζ Μπαρτζώκη.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη έρευνα κατηγόρησε τον χαλκό για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αναλυτικότερα, ο σίδηρος προκαλεί οξειδωτικές βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς αυξάνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης Αλτσχάιμερ υποστηρίζει

Ο σίδηρος στον εγκέφαλο συσσωρεύεται στα κύτταρα που παράγουν μυέλινη, τη λιποειδή ουσία που καλύπτει τις νευρικές ίνες, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ τους. Με την καταστροφή της μυελίνης, ενισχύεται η συσσώρευση πλακών που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο των κυττάρων.

Ο σίδηρος, είτε προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας είτε από συμπληρώματα διατροφής, παρότι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, σε αυξημένες συγκεντρώσεις εμποδίζει τη μυελίνη και την απομάκρυνση των πρωτεϊνών Tau και β-αμυλοειδές που κατηγορούνται για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Σε πρώτη φάση δεν υπάρχει άμεση στατιστική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων σιδήρου και του Αλτσχάιμερ, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω μετάλλου μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στον οργανισμό.

Στην εν λόγω έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer’s Disease» συμμετείχαν 31 ασθενείς με Αλτσχάιμερ με τους επιστήμονες να εστιάζουν τις μελέτες τους στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, όπου ρυθμίζεται η μνήμη και όπου παρατηρούνται οι πρώιμες βλάβες και τον θάλαμο που ρυθμίζει την αισθητηριακή αντίληψη και τις κινητικές δεξιότητες και επηρεάζεται σε πιο όψιμα στάδια της νόσου.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν αυξημένα επίπεδα φεριτίνης, της πρωτεΐνης μέσω της οποίας γίνεται η αποθήκευση του σιδήρου, στον ιππόκαμπο, αλλά όχι και στον θάλαμο των ασθενών του Αλτσχάιμερ.
econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)