Ανεξάρτητο κράτος, από σήμερα, το Κόσοβο

Το Κόσοβο αποκτά από σήμερα, Δευτέρα, καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και θα λειτουργεί πλέον ως κυρίαρχο κράτος. Το καθεστώς διεθνούς επιτήρησης που είχε επιβληθεί με το σχέδιο Αχτισάαρι παύει να ισχύει.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 2 Ιουλίου, στη Βιέννη, από τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης, η οποία αποτελείται από χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, και από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή.

Στην Πρίστινα θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το απόγευμα, επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, κατά την οποία θα επικυρωθεί η τροποποίηση του συντάγματος για τη μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας. Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα αποφασίσει επίσης την παράταση της θητεία της διεθνούς αστυνομικής αποστολής EULEX μέχρι τον Ιούλιου του 2014.


 Στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν, εκτός από την τοπική πολιτική ηγεσία, ο "αρχιτέκτονας" της ανεξαρτησίας του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι, εκπρόσωποι 23 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο, όπως επίσης, εκπρόσωπος της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε του πολίτες να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».


Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη διεθνή μεσολαβητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με τη σερβική πλευρά που κράτησαν δύο χρόνια περίπου, χωρίς να καρποφορήσουν. 


Το Βελιγράδι, επικαλούμενο το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, αρνήθηκε στις συνομιλίες να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Στάση που τηρεί και σήμερα επιδιώκοντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. 

http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)