Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στον Έβρο !!!
Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μέσα σε ένα πλοίο το οποίο μπάζει νερό, τι θα κάνατε; Όλοι μαζί θα προσπαθούσατε να βγάλετε το νερό που μπαίνει από τις τρύπες και να κλείσετε τις τρύπες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Ο πλανήτης βρίσκεται σε ...ένα κρίσιμο σημείο και εάν δεν βοηθήσει ο καθένας μας να αδειάσουμε το νερό και να κλείσουμε τις τρύπες θα πνιγούμε όλοι μαζί.
Αυτό που βλέπω είναι ότι μέχρι τώρα οι περισσότεροι από μας ή σφυρίζουμε αδιάφορα όταν φωνές μας ζητάνε να βοηθήσουμε στο άδειασμα των νερών ή ανοίγουμε μεγαλύτερες τρύπες. Μ’ αυτό το κείμενο απλά τραβάω τον συναγερμό του πλοίου και σας λέω ανοιχτά ότι πνιγόμαστε και δεν υπάρχει η πιθανότητα να σωθούμε εάν δεν βοηθήσουν όλοι.
Θα μου πείτε ότι: όλα αυτά είναι αμπελοφιλοσοφίες ή πρόκειται να συμβούν στο μακρινό μέλλον.
O προσδιορισμός όμως, του κινδύνου έχει γίνει από το Intergovernmental Panel on Climate Change (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) μια επιτροπή που έχει δημιουργήσει ο Ο.Η.Ε. Άρα την αποδέχονται όλες οι κυβερνήσεις των χωρών του ΟΗΕ και τα στοιχεία που ανακοινώνουν είναι πραγματικά.
Το κρίσιμο σημείο που έχει ορίσει η επιτροπή είναι η αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας της γης να μην περάσει τους 2οC βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής. Αν ξεπεράσουμε αυτή τη θερμοκρασία τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τη ζωή πάνω στη γη. Θα αλλάξει η κίνηση των ωκεανών, η κίνηση των ανέμων και οι βροχοπτώσεις. Άνοδο του μέσου όρου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς σε τοπικό επίπεδο όπως η Γροιλανδία θα σήμαινε αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας κατά 2,7οC με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα.
Όμως οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό αυτό το καλοκαίρι έλιωσαν σε επίπεδα ρεκόρ η Γροιλανδία έχασε το 40% των πάγων. Η Δανική ιστοσελίδα του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, δείχνει για την Γροιλανδία αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 2-4C υψηλότερα από το μέσο όρο της αναφοράς της περιόδου 1961-1990. Οι καταγραφές της θερμοκρασίας δείχνουν μέση άνοδο της θερμοκρασίας της Γροιλανδίας κατά 2.3C τα τελευταία 20 χρόνια. Για το Βορείο ημισφαίριο φέτος ήταν η θερμότερη περίοδος όλων των εποχών.
Η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,19 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.
Κατά πάσα πιθανότητα μπορεί η περίοδος χωρίς πάγους το καλοκαίρι να έρθει γρηγορότερα, μάλλον το 2014-16, δεκαετίες νωρίτερα από αυτό που προέβλεπαν καιρικά μοντέλα. Σε πρόσφατο άρθρο της Guardian ο καθηγητής Wadhams του πανεπιστημίου Cambridge University προειδοποίησε ότι ο χρόνος κατά την οποία η Αρκτική θα μείνει χωρίς πάγο θα είναι το καλοκαίρι του 2015 ή του 2016.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τόπο μας.
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει την Ελλάδα σαν μια από τις δέκα πιο πιθανές περιοχές του κόσμου που θα δεχθούν ισχυρές πλημμύρες.
Οι ακραίες πλημμύρες , οι πυρκαγιές στα δάση και οι ξηρασίες θα γίνουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά την διάρκεια των επομένων ετών καθώς θα αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω αλλαγής του κλίματος
Οι φωτιές το καλοκαίρι θα είναι καταστροφικές γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η φυσική άμυνα των δασών μειώνεται και με την χαμηλή βλάστηση να ξεραίνεται θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγάλες καταστροφές. Ξαφνικές αλλαγές του καιρού με έντονα φαινόμενα θα είναι πιο συχνές. Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν και όταν θα βρέχει θα υποφέρουμε από έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφές.
Οι καύσωνες θα αυξάνονται σε αριθμό και θερμοκρασία.
Τα αποθέματα καθαρού νερού θα μειωθούν και το πότισμα των καλλιεργειών θα είναι αδύνατον να γίνει. ¨Ήδη περιοχές στα παραθαλάσσια των Δικέλλων παρουσιάζουν υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων. Τα τελευταία χρόνια ο Έβρος αντιμετώπισε μεγάλες πλημμύρες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Η προηγούμενη μεγάλη πλημμύρα του ποταμού έγιναν το 1991
και πιο πριν το 1963.
Τον Αύγουστο του 2007 οι περιοχές της Μάκρης και των Δικέλλων στην Αλεξανδρούπολη αντιμετώπισαν μια μεγάλη καταστροφή.
Η περυσινή πυρκαγιά στον Δάσος της Δαδιάς και η φετινή ξηρασία ήταν το αποτέλεσμα των αλλαγών στο κλίμα.
Οι βασικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές θα είναι εκτός από τις πλημμύρες , η μετατόπιση των υγροβιότοπων, η διάβρωση των ακτών, η επιδείνωση των παράκτιων πλημμυρών, η αύξηση της αλατότητας του νερού των ποταμών στις εκβολές και η χειροτέρευση της ποιότητας του νερού.
Μια μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τον Απρίλιο του 2007 αναφέρει ότι έντεκα περιοχές στην Ελλάδα θα πλημμυρίσουν λόγω της ανόδου της θάλασσας. Μια από αυτές τις περιοχές είναι και το Δέλτα του ποταμού Έβρου.
Έτσι εάν υπάρξει άνοδος της στάθμης κατά 50 εκατοστά τότε θα χαθούν γύρω στα 5000 στρέμματα. Εάν υπάρξει άνοδος της στάθμης κατά 1 μέτρο θα χαθούν 14000 στρέμματα , ενώ εάν η άνοδος της στάθμης είναι 2 μέτρα θα χαθούν 15000 στρέμματα.
Περιοχές στην Αλεξανδρούπολη όπως ο Απαλός, το Αεροδρόμιο, η περιοχή του Camping θα πλημμυρίσουν με θαλασσινό νερό.
Ήδη έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος γης στην Χηλή από την θάλασσα. Αν λιώσουν οι πάγοι στον Βόρειο πόλο η άνοδος της θάλασσας κατά 7 μέτρα θα καταστρέψει την Αλεξανδρούπολη.
Η απώλεια των εδαφών θα είναι η μεγαλύτερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνον εδαφικές αλλά και γεωπολιτικές σκεφτείτε πως αν αλλάξει ο οριογραμμή της αιγιαλίτιδας ζώνης, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία στη χάραξη των συνόρων και των χωρικών υδάτων μας.
Τι θα πρέπει να κάνουμε άμεσα
Μεγαλύτερα και καλύτερα φράγματα (ευθυγράμμιση) το μόνο που θα καταφέρουν είναι να διώξουν το νερό πιο γρήγορα στην θάλασσα και θα συμβάλουν στην γρηγορότερη αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Το νερό όμως θα το χρειαζόμαστε λόγω των έντονων περιόδων ξηρασίας. Με τις ξαφνικές νεροποντές το έδαφος δεν θα καταφέρνει να απορροφήσει το νερό και να γεμίσει τις υπόγειες δεξαμενές με αποτέλεσμα όταν το καλοκαίρι το νερό θα είναι απαραίτητο, λόγω της μεγάλων θερμοκρασιών, δεν θα υπάρχει.
Η λύση είναι να γίνουν μικρά φράγματα στους λόφους παρόμοια μ’ αυτό που υδρεύει την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Αυτά θα συγκρατούν τα νερά των βροχών σε δεξαμενές και παράλληλα θα αρδεύουν το καλοκαίρι τα χωράφια και θα προστατεύουν τα δάση από τις φωτιές και παράλληλα την πανίδα και την χλωρίδα των δασών μας. Τα νερά που έπνιξαν το Πραγγί δεν ήταν τα νερά του Έβρου αλλά τα νερά του Ερυθροποτάμου.
Η συνολική διαχείριση των νερών δεν είναι ευθύνη μόνον των γειτονικών χωρών άλλα και δικιά μας ευθύνη για τα δικά μας νερά για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα θα μεγαλώνει και οι κραυγές και τα λόγια παρηγοριάς των κυβερνώντων δεν θα βοηθάνε.
Πέρα από τα επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε κρατικό επίπεδο για την μείωση των εκπομπών καυσαερίων, η προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για να είναι υποφερτή η ζωή των ανθρώπων στον τόπο μας.
Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί με ανεπανάληπτη οπισθοδρόμηση στην ιστορική μας πρόοδο. Περισσότερες ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες θα μας βυθίσουν ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και με εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους. Ας μην είμαστε εμείς αυτοί που θα εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
www.gatzoli.gr
Σχόλια