Στην έρημο της Νάζκα !!!

Νοτιοδυτικό Περού. Ανάμεσα στις Άνδεις και στον Ειρηνικό ωκεανό συναντάμε την έρημο της Νάζκα.Μια περιοχή από τις ξηρότερες στον κόσμο που φιλοξένησε τους Ινδιάνους της Νάζκα.

Οι Νάζκα ήταν σπουδαίοι αγγειοπλάστες και υφαντουργοί. Τα κεραμικά τους ήταν φτιαγμένα κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς, γι' αυτό και απεικονίζουν τους θεούς τους (ψάρια, πουλιά, σαύρες, φίδια, γάτες) και θρησκευτικές τελετές. Τα υφαντά τους έχουν έντονα χρώματα τα οποία φτιάχνονταν από λαχανικά, ζώα, έντομα κ.ά. και οι κλωστές τους από τρίχες των λάμα. Τα μοτίβα τους απεικονίζουν κι αυτά ό,τι και τα κεραμικά τους, αφού η ζωή αυτών των Περουβιανών ινδιάνων ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκεία τους.
Το κυρίαρχο που μέχρι σήμερα στρέφει τα βλέμματα στους Νάζκα, είναι τα γεωγλυφικά τους. Πλήθος γραμμών, μήκους χιλιομέτρων, πελώρια γεωμετρικά σχέδια αλλά και μορφές ζώων, αράχνες, πίθηκοι, κόνδορες, φάλαινες, κ.ά. κάνουν την έρημο να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Αν και τα δυο τρίτα των γραμμών έχουν χαραχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ορατά από οποιοδήποτε επίπεδο, πλήρη εικόνα έχουμε μόνο απ' τον αέρα.
Πολλά έχουν ακουστεί για τη μέθοδο σχεδίασης των τεράστιων αυτών γεωγλυφικών, μέχρι και ότι φτιάχτηκαν με τη βοήθεια εξωγήινων, οι οποίοι καθοδηγούσαν τους Ινδιάνους. Όμως όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού. Το σίγουρο είναι πως οι Νάζκα είχαν γεωμετρικές γνώσεις. Έτσι η κατασκευή τους ήταν απλή. Αρχικά, σχεδίαζαν τις μορφές σε μικρογραφία έπειτα, τις μετέφεραν σε μεγάλη κλίμακα, χρησιμοποιώντας νήματα και πασσάλους, αφαιρώντας το πρώτο στρώμα του εδάφους της ερήμου, αφήνοντας να φανεί η κιτρινωπή άμμος.
Για ποιο λόγο όμως ήταν τόσο μεγάλα; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η σχεδίαση των γραμμών αυτών δεν έγινε για καλλιτεχνικούς λόγους, αλλά αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης και διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών. Ο πολιτισμός των Νάζκα κινδύνευε από την ξηρασία κι αναγκάζονταν να μετακινούνται προς τα βουνά. Για να εξευμενίσουν το κακό αυτό έκαναν τα γεωγλυφικά. Έτσι, όσο πιο ξηρό γινόταν το κλίμα τόσο πιο μεγάλα σχέδια έκαναν στην άμμο. Η γη όμως γινόταν όλο και πιο άγονη και η έρημος επεκτάθηκε. Έτσι, γύρω στο 600 μ.Χ., ο πολιτισμός των Νάζκα αφανίστηκε. Όμως, στα περουβιανά αυτά υψίπεδα δε βρέχει και δε φυσάει σχεδόν ποτέ, και τα γεωγλυφικά των Νάζκα έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο.
www2.rizospastis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)