Ο Τουμανί Ντιαμπατέ (Toumani Diabaté) για πρώτη φορά στην Αθήνα !!! (video)

Ο σημαντικότερος σύγχρονος μαλινέζος μουσικός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην κουλτούρα της Δυτικής Αφρικής οι griots (κάστα) έχουν εξέχουσα θέση. Μέσα από το τραγούδι και τη μουσική λειτουργούν ως θεματοφύλακες της ιστορίας, της παράδοσης και της γλώσσας κάθε φυλής, έχοντας ρόλο αντίστοιχο μ’αυτόν που είχαν στην Αρχαία Ελλάδα οι αοιδοί και οι ραψωδοί. 

Ο Τουμανί Ντιαμπατέ, γεννήθηκε στο Μαλί το 1965,  μέσα σε μια τέτοια οικογένεια griots, που μετράει ήδη 71 γενιές. Ο πατέρας του, Σιντικί, υπήρξε κορυφαίος δεξιοτέχνης της κόρα, της αφρικανικής άρπας με τις 21 χορδές. 

Ο Τουμανί, ως άξιος διάδοχός του, συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη της κόρα από συνοδευτικό σε σολιστικό όργανο. Ταυτόχρονα, την έκανε γνωστή και στα δυτικά ακροατήρια, μέσω των περιοδειών του και των συνεργασιών του με διάσημους καλλιτέχνες από διάφορα μουσικά είδη. 

Οι Ισπανοί Ketama, o Καναδός τζαζίστας Roswell Rudd, ο ομοεθνής του Ali Farka Toure, αλλά και η Ισλανδή Bjork είναι μερικοί μόνο από τους σπουδαίους μουσικούς  με τους οποίους έχει συμπράξει στα 25 χρόνια της σπουδαίας καριέρας του. 

Στη συναυλία του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο αιθέριος ήχος της κόρα του Ντιαμπατέ, θα συνοδευτεί από δυτικά όργανα (κιθάρα, μπάσο, ντραμς), παιγμένα από μαλινέζους μουσικούς.
 http://tospirto.net

02 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ - ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος
 

Τηλ.: 210-9249090
 

Ωρα 20.30. Τιμές εισιτηρίων: από 18 έως 32 ευρώ, μειωμένο από 10 έως 15 ευρώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)