Κοινόχρηστα ποδήλατα και στην Αθήνα !!!

Ο Δήμος Αθηναίων, που έχει εδώ και καιρό στα σκαριά το σχέδιο, απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση και λειτουργία των κοινόχρηστων ποδηλάτων στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, με στόχο τη σταδιακή μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.

Τα ποδήλατα θα βρίσκονται σε όλο το εμπορικό και ιστορικό κέντρο, σε τουλάχιστον 70 σταθμούς. Εξετάζονται το κόστος ενοικίασης τους, καθώς και οι τρόποι καταβολής του αντιτίμου για τη χρήση τους.

Η αρχή για τα κοινόχρηστα ποδήλατα, έγινε από τη Ναύπακτο το 2009 όταν δημιούργησε το σύστημα Easybike. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Ελλάδα που ελέγχονταν ηλεκτρονικά. Το σύστημα που εγκατέστησε ο Δήμος Ναυπακτίας συμπεριλαμβάνει 400 ποδήλατα ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ενοικίασης ποδηλάτων και αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές στους κατοίκους.

Στην συνέχεια ακολούθησε η Κέρκυρα όπου εγκαταστάθηκε το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με την ονομασία EasyBike και πάλι. Το σύστημα της Κέρκυρας αποτελούνταν από 100 ποδήλατα κατανεμημένα σε 8 σταθμούς στην πόλη της Κέρκυρας με δυνατότητα λειτουργίας τόσο με ηλεκτρονική κάρτα όσο και με πιστωτική κάρτα. 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο αυτοματοποιημένο σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων στην νοτιοανατολική Ευρώπη έχει εγκατασταθεί στην Λευκωσία της Κύπρου. Πρόκειται για ένα διαδημοτικό σύστημα έξι Δήμων που περιλαμβάνει περισσότερα από 330 ποδήλατα και 27 σταθμούς ηλεκτρονικής μίσθωσης. 

Μάλιστα το σύστημα ποδηλάτων της Λευκωσίας αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία καθώς όλοι οι σταθμοί είναι διασυνδεδεμένοι με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για αποδοχή πιστωτικών καρτών on-line. To σύστημα της Κύπρου ονομάζεται "Ποδήλατο εν δράσει" ενώ την υλοποίηση του έχει αναλάβει η ίδια εταιρία που έχει υλοποιήσει το σύστημα της Ναυπάκτου και της Κέρκυρας, η εταιρία BrainBox.
www.ecofinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)