Yποθαλάσσιοι πίδακες γέμισαν με άμμο τη Βόρεια Θάλασσα !!!

Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστεί ο σύγχρονος άνθρωπος, γιγάντιοι υδροθερμικοί πίδακες στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας απελευθέρωσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα άμμου που έχει δραπετεύσει ποτέ από το υπέδαφος, αποκαλύπτουν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε έρευνες της πετρελαϊκής βιομηχανίας έξω από τη Νορβηγία.

Για διάστημα αρκετών δεκαετιών, οι υποθαλάσσιοι πίδακες ξέρασαν συνολικά δέκα κυβικά χιλιόμετρα άμμου, αναφέρουν στην επιθεώρηση Geology ερευνητές της πετρελαϊκής εταιρείας Statoil και του Πανεπιστημίου της Ρεν στη Γαλλία.
 

Η ποσότητα αυτή υπολογίζεται ότι θα ήταν αρκετή για να θάψει το νησί του Μανχάταν κάτω από ένα στρώμα 165 μέτρων.

Η ανάλυση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και των δειγμάτων από ερευνητικές γεωτρήσεις δείχνει ότι το στρώμα λεπτόκοκκης άμμου, το οποίο καλύφθηκε αργότερα από ιζήματα, καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε ορισμένα σημεία έχει βάθος 125 μέτρα.


Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, φαίνεται όμως ότι πίδακες θερμού νερού που μετέφεραν άμμο διαπέρασαν το αδιαπέραστο στρώμα πηλού που κάλυπτε τον πυθμένα πριν από 400.000 έως 2,6 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)