Ο Τζέιμς Κάμερον επέστρεψε από το βαθύτερο σημείο των ωκεανών !!! (video)

Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Aβαταρ» επέστρεψε από το ταξίδι της ζωής του στο βαθύτερο γνωστό σημείο των ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών, στο δυτικό Ειρηνικό. Ο Τζέιμς Κάμερον έγινε ο πρώτος άνθρωπος μετά από μισό αιώνα που καταδύεται μόνος σε βάθος 11 χιλιομέτρων.

Το βαθυσκάφος του, "Deepsea Challenger" χρειάστηκε πάνω από δύο ώρες για να φθάσει στον πυθμένα. Επέστρεψε στην επιφάνεια μετά από τρίωρη παραμονή στην Τάφρο. 

Το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με φώτα και κάμερες τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου ο σκηνοθέτης να μαγνητοσκοπήσει τη μοναδική εμπειρία. Με τους βραχίονες του βαθυσκάφους, συνέλεξε ζώα και φυτά που συνάντησε στο δρόμο του, καθώς και δείγματα ιζημάτων. 

Την τάφρο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα μόνο δύο άνθρωποι: ο Αμερικανός στρατιωτικός Ντον Ουολς και ο Ελβετός ωκεανολόγος Ζακ Πικάρ, οι οποίοι το 1960 καταδύονταν επί πεντέμισι ώρες για να περάσουν μόλις 20 λεπτά στον πυθμένα. 

Κατά την προσγείωσή τους μάλιστα σηκώθηκε λάσπη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην βλέπουν καθαρά. Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε, κανείς δεν επανέλαβε το τολμηρό εγχείρημα.
Ο Κάμερον ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια για την αποστολή του, σε συνεργασία με την ομάδα μηχανικών που σχεδίασε και κατασκεύασε για λογαριασμό του το "Deepsea Challenger", το οποίο ζυγίζει 11 τόνους και ξεπερνά σε μήκος τα 7 μέτρα.

 Ο μικροσκοπικός θάλαμος, όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, είναι φτιαγμένος από χοντρό ατσάλι, ώστε να μπορεί να αντέξει τη φοβερή πίεση, σε τόσο μεγάλο βάθος.
Ο σκηνοθέτης, ο οποίος σκοπεύει να μοιραστεί την εμπειρία του σε ένα ντοκιμαντέρ, λέει ότι δεν θέλει η αποστολή του να σταματήσει εδώ, αλλά να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την εξερεύνηση των ωκεανών. 

Την ίδια ώρα, και άλλοι πολυεκατομμυριούχοι όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin και ο Έρικ Σμιντ της Google χρηματοδοτούν την κατασκευή σκαφών, τα οποία είναι πιθανό να επιχειρήσουν κατάδυση στην Τάφρο των Μαριανών. 

Παράλληλα, όμιλοι όπως η αμερικανική Triton, σχεδιάζουν να μεταφέρουν στο σημείο τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνουν περίπου 250.000 δολάρια για ένα εισιτήριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)