Γιατί οι δρυοκολάπτες δεν παθαίνουν εγκεφαλικές κακώσεις από το πολύ χτύπημα !!!

Όλη μέρα με το ράμφος τους χτυπούν τα δέντρα όμως οι τρυποκάρυδοι δεν παθαίνουν εγκεφαλική βλάβη. 

Αντίθετα αν ένας άνθρωπος αποπειραθεί να χτυπά το ξύλο με το κεφάλι του θα χάσει τουλάχιστον το ένα του μάτι ενώ θα υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Την εξήγηση προσπάθησαν να δώσουν ο Fan Yubo μαζί με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Beihang της Κίνας. Συγκεκριμένα, επί τρία χρόνια μελέτησαν τις ιδιότητες, τη μικροδομή και τη σύνθεση του οστού του κρανίου και του ράμφους. Αυτά τα στοιχεία τα συνέκριναν με τα αντίστοιχα του κορυδαλλού.

Οι δρυοκολάπτες σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχουν αναπτύξει εκπληκτική νανοκατασκευή και τη δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης του οστού του κρανίου κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους.

Και στους δύο τύπους ραμφών των πουλιών η αντοχή είναι ίδια. Ωστόσο, στους δρυοκολάπτες το οστό του κρανίου είναι πολύ δυνατότερο από αυτό του κορυδαλλού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι δρυκολάπτες έχουν οστό σε σχήμα πιάτου και σπογγώδες που αντέχει στην παραμόρφωση. Επιπλέον, οι δομές τους που ονομάζονται δοκίδες είναι πιο ογκώδεις και πιο κοντά μεταξύ τους. 
http://www.cosmo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)